Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Okrugli stol o manje prepoznanim oblicima nasilja u obitelji

Okrugli stol o manje prepoznanim oblicima nasilja u obitelji Foto: Hina

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je 20. rujna u Zagrebu okrugli stol 'Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji - što moramo znati da bismo pomogli?', u povodu 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22 godine.

Okupili su se stručnjaci iz institucija i organizacija civilnog društva koji su u izlaganjima istaknuli važnost problematike specifičnih, manje poznatih oblika nasilja u obitelji.

- Okrugli stol održan je s ciljem okupljanja različitih dionika sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji te razmjene iskustava o prirodi, izazovima i rješenjima različitih manje prepoznatih oblika nasilja u obitelji. Ovim putem se potiču društvo i institucije na usmjerenost ovom problemu, kao i na međusobnu suradnju i aktivnost – rekla je Ena Juričić, pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela.

Nakon pozdravnih govora, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Maja Štahan predstavila je rad 24-satne 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra. Riječ je o besplatnoj i anonimnoj liniji na kojoj žrtve, svjedoci i članovi njihovih obitelji mogu dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije, kao i kontakte drugih relevantnih udruga i institucija, a sve u svrhu sveobuhvatne pomoći. Linija je otvorena svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24. O ekonomskom nasilju iz Zaklade Solidarna govorila je Sanja Sarnavka fokusirajući se u svom izlaganju na sam rad zaklade i njihovog fonda „spasime”, osobna iskustva rada sa žrtvama ekonomskog nasilja i osiguravanja financijske neovisnost žrtava. Nakon toga tema okruglog stola bila je zanemarivanje potreba starijih osoba o kojem su sudionici imali prilike čuti u izlaganju Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te voditeljice udruge S.O.S Virovitica. U svom izlaganju osvrnula se na njihov projekt 65+ - pojavnost nasilja u starijoj dobi, rezultate istraživanja starijih osoba u pet Slavonskih županija te svoje višegodišnje iskustvo zaštite prava žrtava nasilja starije životne dobi. Kao još jedan manje poznat oblik nasilja u obitelji, obuhvaćeno je i seksualno nasilje o kojem je govorila Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe. Prikazala je rad Ženske sobe i općenito prikazala problem seksualnog nasilja u vezama i braku te prikazala povezanost seksualnog nasilja s fizičkim nasiljem koje žrtve trpe paralelno. Okrugli stol završio je predavač Dean Šarčević iz udruge B.a.B.e. uvodeći sudionike u problematiku nasilja preko interneta. Predstavio je rezultate djelovanja udruge na stvaranje nove zakonske regulative i uvrštenje kaznenog djela „Zloporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja” u Kazneni zakon te njihov novi projekt SURF and SOUND koji za cilj ima sveobuhvatnu borbu protiv internetskog nasilja nad ženama. Nakon izlaganja uslijedila je moderirana rasprava u kojoj su sudionici imali priliku postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva u radu sa žrtvama nasilja.

Zaključeno je da postoje pomaci u prepoznavanju ovih, inače manje prepoznanih oblika nasilja, međutim da je potrebno još puno rada i napretka. Nužne su edukacije i usavršavanje stručnjaka koji rade s ovim oblicima nasilja te onih koji još ne rade, a u svrhu boljeg prepoznavanja znakova i pravovremenog pružanja potpore. Također je naglašena potreba za međusektorskom suradnjom i daljnjom razmjenom iskustava.

Okruglom stolu su nazočili i Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Vedrana Šimundža - Nikolić, pomoćnica ministra ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

Pročitano 363 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI