NAJNOVIJE
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: Arhiv HRV-a

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na trostruko ubojstvo 22.rujna 1999.godine kada je na Općinskome sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oreškić usmrtio svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hairu Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Ovaj je dan minutom šutnje obilježen i u Hrvatskom saboru.

-Nasilje je prisutno u cijelome svijetu, a najbitnije je prepoznati i prijaviti nasilje. Obilježavanjem ovog dana želimo dodatno senzibilizirati javnost i ukazati na ovaj društveni problem te poslati jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije prema nasilju te važnosti zaštite žrtava i sankcioniranju nasilnika, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a prenosi Media servis.

SUDBINU TRIJU ŽENA UBIJENIH NA SUDU DIJELE MNOGE ŽENE U HRVATSKOJ
Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Maksimčuk naglasila je da se nasilje u obitelji u našoj zemlji najčešće događa upravo u obitelji, a da je nasilje među ženama i djevojkama jedno od najraširenijih kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu koje većinom ostane nekažnjeno i neprijavljeno, što zbog srama, stigme i tišine ili zbog onoga što će reći okolina.

SDP-ova Ivana Posavec Krivec podsjetila je na tri žene koje su izgubile živote na Općinskome sudu u Zagrebu, poručivši da su to žene čiju sudbinu u Hrvatskoj, nažalost, dijele mnoge druge žene, a možda imena tih žena ne znamo.

- Nemojmo zaboraviti da se obiteljsko nasilje javlja u svim društvenim slojevima i dobima. Ne ovisi o stupnju obrazovanja žena, ali niti nasilnika – poručila je Posavec Krivec.

Za MOST-ovog Marina Miletića problem je nizak broj prijava nasilja koje uzrokuju strah od počinitelja, dugi sudski procesi i niske kazne za počinitelja.

NEMA NI JEDNOG RAZLOGA U SVEMIRU KOJI OPRAVDAVA NASILJE MUŠKARCA NAD ŽENOM
- Sada želim progovoriti nešto kao muškarac - nema ništa jadnije na ovom svijetu nego kada muškarac digne ruku na ženu, nema ništa jadnije od muškarca koji izvrši bilo koju vrstu nasilja nad ženom, nema niti jedan jedini razlog u ovom svemiru koji bi opravdao bilo kakvo nasilje muškarca nad ženom – naglasio je Miletić.

Problem nasilja nad ženama za zastupnika Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića morao se riješiti hrvatskim zakonima pa je u tom smislu prozvao premijera Andreja Plenkovića da je lagao kada je uvjeravao da će se Istanbulskom konvencijom smanjiti nasilje u obitelji i nad ženama.

- Međutim, lagao je, nije se smanjilo, čak se povećalo. Dakle, nasilja nad ženama i u obitelji ima više. To je laž – izjavio je Zekanović.

Da se treba fokusirati na sadržaj, a ne formu koja je donesena usvajanjem Istanbulske konvencije, poručila je u ime zastupnica Centra i GLAS-a Anka Mrak Taritaš

- Svi zajedno si trebamo postaviti pitanja - koliko smo puta u životu vidjeli fizičko i verbalno nasilje nad ženama, jesmo li regirali ili okrenuli glavu? Svaki put kada okrenemo glavu od takve činjenice, svaki put kada na to zažmirimo, svaki put kada čujemo da je u stanu do nas buka, trebamo se pitati što trebamo učiniti da mijenjamo društvo. Nitko od nas nema čarobni štapić – rekla je Mrak Taritaš.

U OVOJ JE GODINI VEĆ  1153 ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI
Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova MOST-ova Marija Selak Raspudić pak upozorila je na velik porast nasilja u obitelji u vrijeme pandemije naglasivši da u ovoj godini imamo 1153 žrtve kaznenog nasilja u obitelji.

- Ako je ta procjena točna, ponovno govorimo o povećanju od devet posto. Preliminarna procjena ukazuje na to da je riječ o daljnjem porastu kaznenog djela nasilja u obitelji – izjavila je Selak Raspudić.

ŽENE ŽRTVE NASILJA TREBAJU NAŠU ZAŠTITU, POŠTOVANJE I POVJERENJE ZA SEBE I SVOJU DJECU
Ministarstvo rada,mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama konferenciju pod nazivom Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Pravobraniteljica za ravnopravost spolova Višnja Ljubičić na tom je događaju rekla kako je Hrvatska u posljednjih 20 godina napravila puno toga po pitanju rodno uvjetovanog nasilja, no i da uvijek ima prostora za napredak. Također je rekla da institucija pravobraniteljice na svakodnevnoj razini zaprima pritužbe građana, a posebice građanki. Nadzire sustav policije i sustav centara za socijalnu skrb te posredno prati i ima uvid u pojedine sudske presude gdje se, kako je rekla, uočavaju manjkavosti dionika koji se bave problematikom nasilja u obitelji.

Konferenciji su nazočili premijer Andrej Plenković i ministri Davor Božinović, Josip Aladrović i Ivan Malenica.

- Želimo na ovaj način, putem ove konferencije dodatno društveno podignuti temu nasilja nad ženama i u obitelji. Smatramo to izrazito ključnom temom razvoja našeg društva. Smatramo da na ovaj način možemo učiniti jako puno – izjavio je Aladrović.

Ministar Malenica pak osvrnuo se na činjenicu da bi postupci pred hrvatskim sudovima, svakako mogli biti brži, a kazne adekvatnije.

- Moraju pružiti zaštitu žrtvama u okviru tih sudskih postupaka, ne da se dodatno viktimiziraju i traumatiziraju žrtve kroz te dugotrajne postupke, već da te kazne budu adekvatne, da odvraćaju počinitelja od počinjenja kaznenih djela ili ponavljanja – naglasio je Malenica.

Koordinatorica organizacije Ženska soba Maja Mamula istaknula je da joj je drago da su se najviše instance uključile u obilježavanje ovog dana i da je važno koristiti svaku priliku da se ukaže na problematiku nasilja nad ženama, pohvale pozitivne promjene uključujući promjene zakonodavstva, promjene na razini nacionalnih politika i konkretne promjene koje radimo.

- Ključna je stvar da žene koje su preživjele nasilje trebaju našu zaštitu, poštovanje te povjerenje za sebe i za svoju djecu – poručila je Mamula.

 

Pročitano 567 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija