Ispiši ovu stranicu

U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

VIŠE OD 10 TISUĆA UČENIKA U SAMOIZOLACIJI

U posljednja 24 sata 20 posto novozaraženih je školske dobi. U posljednjih nekoliko mjeseci prosječna dob novooboljelih bila je 30-40 godina, a sada je 10-19 godina. Više od 10 tisuća učenika nalazi se u samoizolaciji jer je i dalje na snazi princip: jedan novozaraženi učenik, cijeli razred mora u samoizolaciju.

No, to će se uskoro promijeniti. Ravnatelj HZZJ Krunoslav Capak najavio je da je u pripremi novi dokument kojime će se regulirati odlazak učenika u samoizolaciju.

- U samoizolaciju će biti stavljeni samo učenici koji su sjedili u istoj klupi unutar metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su sjedili blizu ili stajali pokraj učenika koji je obolio' – rekao je Capak.

 Škole su sve veći izvori zaraze, pa smo upitali Capaka razmišlja li se o uvođenju Covid potvrda u škole?

- U ovom trenutku ne razmišljamo o tome i ne planiramo, ali dakako da je takva mogućnost uvijek otvorena' – naglasio je.

OD 1.LISTOPADA OBAVEZNE COVID POTVRDE U ZDRAVSTVU

Dok za uvođenje Covid potvrda u prosvjetu zasad nema govora, za zdravstvene djelatnike to je od 1.listopada obaveza. Što će biti s onim zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti ni testirati, odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Imamo lijek, imamo cjepivo i razumski je orijentirati se prema njemu. Ukoliko netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena koju po ovoj odluci zdravstvene ustanove moraju voditi i neće moći prisustvovati radu. Na taj način, oni koji se ne žele testirati, neće moći raditi i napravit će probleme i sustavu i sebi - izjavio je Beroš.

COVID POTVRDE ČEKAJU I RADNIKE U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI

Hoće li uvjetovanje Covid potvrda dovesti do masovnog odlaska radnika na bolovanja, pitanje je na koje još nemamo odgovor, ali mogli bismo ga uskoro saznati. Osim zdravstenih djelatnika, za sedam dana Covid potvrde čekaju i radnike u sustavu socijalne skrbi.

- Ukoliko bude onih koji ne žele biti cijepljeni i ne žele biti čak ni testirani, tada će poslodavci koji su u ovom slučaju razni centri za socijalnu skrb ili različite ustanove iz domene socijalne skrbi pristupiti prema reguliranju radno- pravnog statusa na način na koji to pripisuju pozitivni propisi, to jest, zakon o radu. Ne možemo reći da možemo tolerirati nekoga tko se ne želi cijepiti, a niti testirati o trošku države – rekao je ministar rada Josip Aladrović

Iako postoji mogućnost odabira testiranja koje bi se provodilo dva puta tjedno, Stožer napominje da su najslabije karike u Covid potvrdama upravo oni koji se testiraju.

- Oni u momentu kad im je uzet uzorak nemaju virus na sluznici i to vjerojatno vrijedi 48 ili 72 sata jer je toliko potrebno virusu za replikaciju do tog broja da se može uzrokovati bolest ili prenijeti na drugoga. Oni su osjetljivi, oni mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji ili u kontaktu prije sedam dana, ali još nisu oboljeli i nemaju virus na sluznici i zato su najslabija karika u tome - pojasnio je Capak.

Izvor: Media servis

 

Pročitano 381 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar