Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Potpuno cijepljeno 50% odraslih

Potpuno cijepljeno 50% odraslih Foto: Arhiv HRV-a

U Hrvatskoj je protiv koronavirusa potpuno cijepljeno 50 posto odraslih osoba.

Od početka cijepljenja 27. prosinca 2020. do petka 24. rujna 1.592.617 odraslih osoba cijepljeno je s dvije doze dok je 90.252 osoba primilo jednu dozu cjepiva Janssen. Ukupno se radi o 1.682.869 odraslih osoba što je 50,07% odraslog stanovništva, objavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- Ovaj tjedan bilježimo veći odaziv naših sugrađana na cijepljenje nego tijekom kolovoza. Više od 4.000 osoba svakodnevno se odlučuje na cijepljenje prvom dozom a u četvrtak 23.9. je prvu dozu primilo gotovo 6.000 osoba. Uz to, naši građani koji su se prije cijepili s prvom dozom dovršavaju cijepljenje, pa je 53% odraslih cijepljeno barem jednom dozom a 50% je završilo cijepljenje - istaknuo je ravnatelj HZJZ-a izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a ponovno je naglasio da cjepivo u velikoj mjeri štiti od zaraze i teškog oblika bolesti.

- Od početka govorimo da cijepljenje nije apsolutno uspješno, no u velikoj mjeri štiti od zaraza i od teških oblika bolesti. U proteklih tjedan dana (18.9.-24.9.) niti jednu dozu cjepiva nije primilo 81% pozitivnih, 73% hospitaliziranih, 83% onih koji su stavljeni na respirator i 77% preminulih. Mislim da ovi podaci najbolje govore o tome da se svi trebamo cijepiti - naveo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na nove podatke o procijepljenosti u Hrvatskoj. 

- Premašili smo 50% potpuno cijepljenih, pada i broj hospitaliziranih, ali KBC Split pokazuje povezanost necijepljenih i opterećenja bolnica. Cjepivo je jedini put prema sigurnosti. Vlada RH čini sve da se vratimo u staro normalno. Krenimo putem Norveške i Danske. Hrvatska može i mora bolje! - proučio je Beroš.

Pročitano 491 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI