Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Samopopisivanje stanovništva produženo do sutra

Samopopisivanje stanovništva produženo do sutra FOTO: ARHIVA HRV

Prva faza digitalnog popisa stanovništva trebala je biti završena u ponoć no, zbog problema sa stranicom produžena je za 24 sata te popisivači na terene izlaze tek sutra.

 

- Tijekom jučerašnjeg dana, znači posljednjeg dana samopopisivanja, došlo je do usporavanja rada sustava. Iz tog razloga i s obzirom na to da su nas brojni građani kontaktirali donesena je odluka da se faza samopopisivanja, odnosno, popisivanje putem sustav e-građani produži još danas tijekom dana. Dakle, 27. rujna do 24 sata. - pojasnila je glavna ravnateljica Zavoda za statistiku Lidija Brković te dodala kako je uspješno popisano milijun i 420 tisuća građana.

Od sutra će na terenu biti 8.000 popisivača. Polovica posjeduje COVID potvrde, a za ostale je omogućeno besplatno testiranje tri puta tjedno. Popisivači će kućanstva obilaziti sedam dana u tjednu. U tom periodu će popisivači dolaziti na kućnu adresu svakog kućanstva ili osoba koje su se samopopisale. Oni koji su svoja kućanstva popisali elektronskim putem imaju samo jednu interakciju s popisivačem, u kojoj predaju šifru koju će dobiti nakon što ispune obrazac elektroničkim putem. U slučaju da popisivač ne zatekne osobu u kući, ostavlja cedulju s kontaktom na kojega se možete javiti i dogovoriti novi susret. Ukoliko ni to ne bude opcija možete zalijepiti kod koji ste dobili na e-Građaninu na vidljivo mjesto. Upozorava se kako građani trebaju biti na oprezu jer su se već neki susreli s lažnim popisivačima. Državni zavod za statistiku je o prijavama upoznao MUP, a Ivana Sopta otkrila je po čemu možemo biti sigurni da su nam na vratima baš popisivači, a ne prevaranti.

- Popisivači će imati prepoznatljive majice u bijeloj ili svijetloplavoj boji. Imat će i zaštitne maske u bijeloj ili svijetloplavoj boji s vizualom popisa, a to je RH u točkicama, ovako malo digitalno djeluje. Na tim majicama i maskama je logo popisa i slogan "Stvorimo zajednu sliku Hrvatske". Osim toga morat će imati akreditaciju s logom državnog zavoda za statistiku i logom popisa, prijenosno računalo i ono što je bitno za popisivače da vam pokažu je EU digitalna COVID-potvrda. - rekla je Sopta.

Pročitano 459 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI