Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Beroš upozorava na važnost protuepidemijskih mjera u bolnicama

Beroš upozorava na važnost protuepidemijskih mjera u bolnicama Foto: Arhiv HRV-a

Proboj koronavirusa u bolnički sustav i smrt pacijenta u riječkom KBC -u ministar zdravstva Vili Beroš iskoristio je u subotu kako bi još jednim upozorio na važnost toga da u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama, bude čvrst zid protuepidemijskih mjera, prenosi HINA.

- Primjer preminulog pacijenta u riječkom KBC-u pokazuje da 100 postotne sigurnosti nema, da se virus ne može uloviti u svakom trenutku, ne u određenom razdoblju inkubacije - rekao je Beroš. Naglasio je i kako je najvažnije da su djelatnici KBC-a u Rijeci postupili na pravi način i da su epidemiolozi onemogućili daljnje širenje virusa.

Beroš je istaknuo i kako su ostali pacijenti stabilno te kako u ovom trenutku nema više ugroze za daljnje širenje virusa.

Mediji navode kako je 76-godišnji pacijent koji je u riječki KBC primljen zbog liječenja karotidnih arterija bio na dolasku 'negativan' te cijepljen s obje doze, a pet dana nakon dolaska je dobio koronu i umro.

Za današnji 600-ti dan epidemije covida u Hrvatskoj Beroš je rekao da imamo visok broj novozaraženih, nešto ispod dvije tisuće, te dodao da je u tih 600 dana 8877 osoba umrlo od covida, da je to vrijeme odricanja i restrikcija, ali da smo u tom razdoblju naučili kako se boriti protiv virusa.

- Cijepljenje je, naglašavam ponovno, najbolji način za izlazak iz ove krize i danas imamo 15 preminilih, od kojih je troje cijepljenih, a 12 ih nije bilo cijepljenih. To su podaci koji moraju doprijeti do naših glava - rekao je.

Za prosvjede pred njegovom kućom, a potom i pred kućom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemke Markotić zbog ograničenja posjeta bolesnoj djeci tijekom pandemije, Beroš je rekao kako je u demokratskom društvu izražavanje kritike u redu, no i poručio:

- Kritika, međutim, također ima svoja ograničenja. Uznemiravanje obitelji, bližnjih, naše djece, starijih, nije prikladno - izjavio je Beroš.

Ustvrdio je kako postoji mjesto i vrijeme za jasno artikuliranje svega te dodao da je on čovjek razgovora.

- Ako postoje problemi moramo razgovarati, ali ne na način da se ometa privatnost i onih koji s tom problematikom nemaju nikakve veze - rekao je i naglasio da je u ovom slučaju na ravnateljima pojedinih ustanova da donose odluke.

- Ravnatelji, poštujući kriterije epidemiologa za garanciju sigurnosti, za najranjivije skupine, djecu, starije i bolesne odlučuju koliko će roditelji moći boraviti sa svojima - zaključio je Beroš.

Također je rekao da ga zbog prosvjeda nije strah, već da osjeća nelagodu zbog svoje djece.

Beroš je novinarima izjavu dao na izbornom saboru HVIDRA-e, a sudionike skupa je pohvalio jer su svi imali covid potvrde te je poručio da se hrvatska danas tako brani.

Pročitano 372 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI