Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Osteoporoza- "nevidljiva" bolest starije populacije

Uz Svjetski dan osteoporoze koji se  obilježava 20. listopada javnost, a posebno stariju populaciju želi se upozoriti na bolest koju uzrokuje gubitak koštane mase i upravo je najzastupljenija kod osoba starije životne dobi.

Osteoporoza je matabolička bolest i jedna je od takozvanih „nevidljivih“ bolesti, jer do simptoma i posljedica dolazi kad je već u uznapredovalom stadiju. Procjenjuje se da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjeti prijelom kosti uslijed osteoporoze, upozorila je Sanja Gali epidemiolog u vukovarsko-srijemskom Zavodu za javno zdravstvo.

-Osteoporoza se može javiti kod žena već nakon 50. godine života zbog pada razine hormona i ulaska u menopauzu, no najčešće se javlja kod starijih osoba i češće kod osoba koje već imaju u obiteljskoj anamnezi nekoga tko je obolio od osteoporoze. Češće pogađa osobe koje imaju nisku tjelesnu masu, konzumiraju alkohol i cigarete- naglasila je doktorica Gali.

Liječnik Marko Samardžić Ilić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i voditelj Odjela za  fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar naglasio je  kako je jedna od osnovnih prevencija osteoporoze vitamin D.

-Prvi korak je nadoknada vitamina D, a zatim prehrana bogata kalcijem. Vitamin D pomaže samu apsorpciju kalcija  u kosti i to je prvi lijek za osteopeniju ali i za preventivu.- rekao je Samardžić Ilić.

- Pacijentima  je bitna  tjelesna aktivnost, a kod starijih i sama prevencija pada, jer  su stariji pacijenti podložniji nekim prijelomima, kao što je podlaktica i kuk – naglasio je dr. Samardžić Ilić te istaknuo kvalitetu prehranu kako dio preventive od osteoporoze.

Osteoporoza, s njom povezani prijelomi, i posljedično smanjenje produktivnosti i neovisnosti imaju značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca i predstavljaju velik financijski teret za zdravstvene i ekonomske sustave. Važno je preventivnim mjerama utjecati na osteoporozu kroz cijeli životni vijek, a u starijih osoba pokušati prevenirati daljnje smanjenje koštane mase i prijelome.

Pročitano 517 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI