Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Još se uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Još se uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru Foto: J. Vrdoljak

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Vukovara, većinom glasova vijećnika, donesena je odluka kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

U raspravi o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine, gradonačelnik Ivan Penava je ocijenio kako pripadnici srpske manjine koriste sva zajamčena prava. Naime, prema odluci i naputcima Ustavnog suda, Gradsko vijeće Vukovara svakog listopada raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

- Istoga smo stava kao i protekle godine, kako i piše u zaključku. Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetost – izjavio je gradonačelnik Penava.

Penava je također podsjetio kako već 10 godina Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) smatra kako nije istina da je sporan popis stanovništva već cjelokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti.

- Bit je da se popis stanovnika koristi samo kao forma, odnosno izgovor i ništa više, kako se neka od prava srpske manjine ne ispoštuju – rekao je Milaković.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) izrazio je nezadovoljstvo takvom odlukom te izrazio žaljenje što nije ništa učinjeno da se takva odluka ranije promijeni.

- Mišljenja sam da je ova odluka koja je već pet šest godina na sjednici Gradskog vijeća, vruć krumpir dan gradu Vukovaru. Ovo nije mjesto za donošenje odluka. No, da se ne ponavljam svih ovih godina, siguran sam da grad Vukovar nije spreman i ne vjerujem da će gradska vlast bez obzira na popis stanovništva, promijeniti svoje mišljenje – ustvrdio je Kolar.

HDZ-ov Nikola Mažar je pak ustvrdio kako je atmosfera u Vukovaru sve samo nije normalna, a gradskim je vlastima zamjerio što u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila. Također je spomenuo i fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike koji je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru.

- Svi koji živimo u Vukovaru smo svjedoci cjelokupne stagnacije kvalitete života u proteklih godinu dana. Vidjeli smo tijekom cijele godine policijske automobile na svakih sto metara. I danas smo svjedoci da policijska kobi vozila čuvaju škole. Vidjeli smo da je Vukovar punio medije sukobima i svim onim što ne treba i nije dobro. Najgore je što se u tih godinu dana promijenio mentalni skup građana na način da su se osjećali nesigurniji nego 1998. u vrijeme povratka - zaključio je Mažar.

 

Pročitano 432 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI