Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održan Kongres pilanara jugoistočne Europe

U Vinkovcima je  održan  12. Kongres pilanara jugoistočne Europe, koji je okupio više od 120 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i regije. Skup se kroz godine afirmirao kao središnje okupljanje predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, sindikata i medija. Svi oni su kroz tri tematska bloka dobili uvid u aktualne trendove, raspravili o prilikama i izazovima u sektoru te razmijenili najbolja iskustva i prakse. Glavni partner skupa bila je švedsko-hrvatska grupacija Bjelin.

-Značaj ovog sektora za nacionalno gospodarstvo je iznimno velik, i to kroz zaposlenost, proizvodnju te izvozne rezultate. Ministarstvo stoji uz sektor kroz financijsku pomoć, ali i institucionalnu podršku, odnosno kreiranje politika i strategija. Trenutno je u tijeku izrada Nacionalnog plana razvoja sektora do 2030. godine, a naglasak se stavlja na zelenu i digitalnu tranziciju, kao i potrebe realnog sektora. Nadamo se kako neće biti mrtvo slovo na papiru, već će doprinijeti razvoju sektora-  kazao je Zlatko Benković ispred Ministarstva poljoprivrede.

Župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, smatra kako je upravo ovaj sektor prilika za spas Slavonije.

-Mi svoj razvoj moramo usmjeriti kroz šumarstvo i drvnu industriju jer imamo ogroman potencijal, u tome smo dobri i znamo što radimo- kazao je i naglasio važnost većeg stupnja finalizacije proizvoda.

-Kada svi budemo puno finalizirali, neće nam trebati toliko sirovine kao sada. Jako puno robe se izvozi bez ikakve finalne obrade i to ne smijemo dopustiti- zaključio je župan.

Pročitano 501 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI