Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Svečano obilježena 30. obljetnica početka ratnog izvještavanja i 15. obljetnica djelovanja Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a

Svečano obilježena 30. obljetnica početka ratnog izvještavanja i 15. obljetnica djelovanja Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a FOTO: ŽANA KUNJI

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, prigodnim programom svečano je obilježena 30. obljetnica početka ratnog izvještavanja i 15. obljetnica djelovanja Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije u dvorani pastoralnog centra Sv. Bono.

Susret je otvoren himnom Republike Hrvatske koju je pjevao dječji zbor „Vukovarski golubići”, nakon čega se svim poginulim braniteljima odala počast minutom šutnje. Ratne 1991. godine sa šestog kata „Hotela Dunav” brojni novinari izvještavali su o ratnim zbivanjima, a nakon što je postalo nemoguće izvještavati iz Vukovaru studio je preseljen u Vinkovce. Poseban naglasak i počast odala se poginulim ratnim izvjestiteljima Žarku KaićuGordanu LedereruĐuri PodbojuNikoli StojancuŽeljku Ružičiću te Siniši Glavaševiću i Branimiru Polovini. Na video ekranu emitiran je prikaz agresije na hrvatske gradove Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Škabrnju, Gospić, Karlovac, Osijek i Vukovar.

RATNI IZVJESTITELJI ISTINU SU SLALI U SVIJET

Prisutne je pozdravio predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije Marinko Ćavar 
- Sjećamo se početka, prije 30 godina, u kojem su veliku i značajnu ulogu odigrali ratni izvjestitelji. Mi smo išli tamo dragovoljno, išli smo srcem, išli smo s vjerom da ćemo dobiti domovinu, a ono što smo postigli je jednako ili slično onome što su činili hrvatski branitelji. Mi smo istinu poslali u svijet. Sjećamo se stradanja hrvatskih mjesta i sela, mi smo bili tamo i tamo smo išli sa željom i voljom da svekolikoj svjetskoj javnosti prikažemo istinu. - istaknuo je Ćavar te se prisjetio riječi međunarodnih predstavnika UN-a tijekom pregovora s Miloševićem u kojima su istaknuli da je Srbija izgubila uz rat na bojnom polju i medijski rat.
- Kada istinom pobijedite oružje, onda je to nešto veliko – zaključio je Ćavar.

Koliko je ratno izvjestiteljstvo teško, prisutni su se podsjetili slušajući posljednji izvještaj novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića.

hrt2

Ispred Grada Vukovara obratio se pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić
- Agresor na Republiku Hrvatsku imao je moćnu vojnu tehniku, a isto tako imao je dobro organizirane obavještajne službe koje su putem svojih medija širile neistinu. Veličina ratnih izvjestitelja je da su se istinom borili protiv neistine. Istina najviše boli i najjače je oružje. Zbog nje je stradalo sedam ratnih izvjestitelja i stoga Vam se svima zahvaljujem na doprinosu u Domovinskom ratu. - rekao je Dimić.

Ispred županije Vukovarsko – srijemske obratio se Stjepan Mađarac, a prigodne riječi uputio je i izaslanik ministra branitelja Krunoslav Šeremet
- Doprinos ratnih izvjestitelja je nemjerljiv. Ratni izvjestitelji su u ključnim trenutcima svojom hrabrošću i prisebnošću na terenu doprinijeli pobjedi i u medijskom ratu. Brojni su dali život za domovinu i u zalog nam ostavili to da nikada ne smijemo prestati promicati vrijednosti Domovinskog rata i promicati istinu. - zaključio je Šeremet.

Susret pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja završen je pjesmom „Bože čuvaj Hrvatsku”.

Pročitano 488 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI