Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba „Od razaranja do obnove Gradski muzej Vukovar – 30 godina čuvar memorije grada”

Otvorena izložba „Od razaranja do obnove Gradski muzej Vukovar – 30 godina čuvar memorije grada” FOTO: Miroslav Čorak

Povodom 30. obljetnice sloma obrane grada Vukovara u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Od razaranja do obnove Gradski muzej Vukovar – 30 godina čuvar memorije grada”.

U 170 izloženih fotografija popraćen je put koji je muzej prošao zajedno sa svojim sugrađanima od rata preko progonstva i do ponovnog povratka u Vukovar.

- Gradski muzej Vukovar je povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pripremio multimedijalnu izložbu s nizom fotografija i arhivskih snimaka koje prate put muzeja od prve granate, odnosno avionske bombe tzv. „krmače” koja je pala upravo na dvorac Eltz. Izložba nizom fotografskih dokumenata govori o velikom rasponu kako je muzej nakon razaranja i okupacije grada i odvoženja muzejske građe proveo dio vremena u progonstvu u muzeju Mimara u Zagrebu i zatim se 1997. vratio na domicilnu adresu te nastavio sa svojim radom – rekla je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar te dodala kako je muzej radio na obnovi kulturne baštine grada gdje je uključivao i građane te su zajednički razvijali i obogaćivali život cijele zajednice.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac
– Svjedoci smo, kroz ovu izložbu, da je naš muzej unatoč ratu i razaranju radio i živio i kroz trideset godina i kulturološki i turistički obogatio grad. S razlogom je 2016. proglašen najboljim europskim muzejem. - naglasio je Sušac.

Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar i umjetnik rekao je kako je muzej u teškim vremenima povratka predstavljao svijetlu točku grada i kako se izložbom pokušala obuhvatiti domena događaja od povratka do danas.

Izložba je otvorena od 13. studenoga do 25. prosinca u Paviljonu II, a posjet je moguć uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

Pročitano 623 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI