Ispiši ovu stranicu

Položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

Polaganje ruža i svijeća na grobove branitelja Polaganje ruža i svijeća na grobove branitelja Foto: Sandra Grgić

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, uoči 30. obljetnice sloma i obrane Vukovara članovi Udruge Vukovarske majke i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položili su ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja u Domovinskom ratu.

Predsjednica udruge Vukovarske majke Manda Patko naglasila je kako se i dalje istražuje svaka dobivena dojava o posmrtnim ostacima nestalih osoba.

- Svake godine, dan prije Dana pada grada Vukovara dolazimo na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata kako bismo položili ruže i upalili svijeće svim umrlim i poginulim hrvatskim braniteljima koji su ovdje sahranjeni. Bilo je nekih pomaka u potrazi za nestalima, ali jako malo. Ekipa koja radi, ne samo ovdje u Vukovaru, istražuje svaku dojavu o tome gdje se možda nalazi grobište jedne ili više osoba i provjeravaju svaku lokaciju. Ne propušta se nijedna dojava, najprije se provjerava sa psima i dronovima i ukoliko se ustanovi da nešto postoji, nastavljaju s istragom. U godini dana pronađena je jedna osoba i nažalost jedan član Udruge je preminuo, a da nije pronašao svojega sina. Na našem se popisu još nalazi 386 osoba nestalih u Vukovaru, a 520 u Vukovarsko-srijemskoj županiji - rekla je Manda Patko, predsjednica Udruge “Vukovarske majke”.

ruža svijeća na grobu

Ljiljana Alvir predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja istaknula je kako je i dalje, nakon 30 godina teško doći do bilo kakvih informacija o nestalim osobama te o grobnim mjestima i grobnicama.

- Ponekad i mi obitelji razmišljamo kako nikada neće biti kraj i kako nećemo dočekati da se pronađu naši najmiliji ili kako se neće nikada pronaći. Međutim, nada uvijek postoji. Kaže se „Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju”. Jednostavno se držimo toga i uporni smo u potrazi za našim najmilijima jer im to dugujemo. Dugujemo to cijelom hrvatskom narodu, a posebice njima koji su zaslužili imati barem to grobno mjesto, ta dva metra zemlje za koju su se žrtvovali i koju su voljeli i branili prije nego što im je netko odlučio oduzeti život. Ukupno na području cijele Republike Hrvatske traga se za još 1.853 osobe što uključuje i 400 posmrtnih ostataka onih osoba za koje znamo da su sigurno poginule, a čiji su posmrtni ostatci skriveni. Istina je da je jako malo rezultata, ali se neprestano radi i djeluje na tragu informacija koje institucije dobiju na različite načine i iz različitih izvora. Mi smo neprestano u komunikaciji s onima koji su nadležni za pitanje nestalih osoba i koji rade na tome pitanju, ali nažalost rezultata nema. Najveći su problem premještene grobnice i nesuradnja. Mi ponavljamo, arhivi su ključ svega i imamo dokaze i pokazatelje da je tome tako. Nebrojeno se puta pokazalo da je sve zapisano u arhivima u Srbiji, a ako se pogledaju transkripti suđenja Miloševiću u Haagu onda se može vidjeti da je za područje Vukovara iznosio podatke o kumstvima među Hrvatima, punktovima, različitim akcijama te je jasno kako je te informacije crpio iz arhiva Jugoslavenske narodne armije - rekla je Alvir.

Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac rekao je kako se na ovaj način odaje počast svim tragično nastradalim osobama u Domovinskom ratu.

- Na jedan simboličan način smo kod svakog našeg poginulog branitelja položili ružu i zapalili svijeću. Želimo na ovaj način pokazati da je svaka žrtva, svaki branitelj i svaki izgubljeni život temelj naše države. Za svaki izgubljeni život mi vodimo brigu. Tužno je što je na ovome groblju previše sahranjenih osoba i previše mladosti je u ratu izgubljeno no, danas su to naši temelji i to je ono na čemu mi danas počivamo. Hvala im svima – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Pročitano 627 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI