NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)

XVII. Znanstveno – stručni simpozij „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro”

XVII. Znanstveno – stručni simpozij „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro” Foto: Sandra Grgić

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. godine u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar održava se XVII. Znanstveno – stručni simpozij „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro”.

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i Nacionalna memorijalna bolnica organizatori su ovoga simpozija, a pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara, Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vukovar.

Tijekom trajanja simpozija bit će održan niz stručnih predavanja vezano za opće i specijalističke djelatnosti za vrijeme trajanja Domovinskog rata.

- Kažu da smo tada bili sjajan orkestar, a bili smo jer su sve službe dale maksimalan obol. Nije to bila samo ratna kirurgija već treba spomenuti i sve one žene koje su hladnom vodom prale krvavo rublje, spremačice, sestre i tehničare. Svi smo bili s jednom željom, da svakom ranjeniku pružimo pomoć. U vukovarsku bolnicu primljeno je 250 ranjenih osoba, a mi smo u tom periodu savladali sve ratne i kirurške tehnike, jer do tada se nitko prije nije susretao s takvim ranama. No, ono što je kasnije nastupilo su eksplozivne rane, koje nisu bile ni približne prethodnim situacijama. Tu smo se morali uhodati i svi su sjajno odrađivali posao. Ono što moram naglasiti je da se nije pitalo za radno vrijeme, glad i žeđ, svi su radili bez pitanja i pogovora. Onda kada se kukuruznim putem više nije mogla dobivati pomoć, tada smo počeli sve smanjivati jer smo bili žestoko pogođeni i tada smo započeli s improvizacijom kako bi spasili živote – rekao je Zoran Aleksijević, ortoped i traumatolog u NMB Vukovar i pomoćnik za kvalitetu.

17.simpozij

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković istaknuo je kako je vukovarska bolnica za vrijeme Domovinskog rata bila utjeha i nada svim ranjenicima i stanovništvu.

- Svi mi znamo što je vukovarska bolnica značila 1991. godine. Ona je bila svjetionik, spas, nada, utjeha svim ranjenicima, braniteljima, stanovništvu. Nažalost, nakon privremene okupacije i ulaska takozvane JNA, teritorijalaca, četnika počinjeni su jedni od najtežih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Trideset godina je prošlo. Tuga i bol ne prestaju, ali isto tako svjesni smo da moramo krenuti dalje ne samo zbog žrtve svih naših poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila nego i zbog naše budućnosti, odnosno budućnosti naše djece - rekao je Orešković.

Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara naglasio je nadljudske napore koje su djelatnici bolnice u teškim danima ulagali u svoj rad.

- Vukovarska bolnica fenomen je Domovinskog rata, medicinskog dostignuća i napora koji se uložio kako bi se preživjeli spasili. Ovaj simpozij bitan je u današnje vrijeme kada se suočavamo s koronavirusom, jer kada usporedimo sva svjedočanstva, stručne i znanstvene radove u kojima saznajemo s kojim resursima su radili naši liječnici, medicinske sestre i osoblje, a u kojim uvjetima danas rade. Možemo se samo zapitati i razmisliti o toj činjenici, koji su nadljudski napori tada uloženi - rekao je Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara.

Dragana Jurčević, vježbenica u vukovarskoj bolnici za vrijeme ratnih događanja prisjetila se svojega iskustva i rada s ranjenicima i bolesnicima.

- Za vrijeme rata, 1991. godine započela sam raditi kao vježbenik u medicinsko biokemijskom laboratoriju našeg Medicinskog centra Vukovar. Laboratorij se nalazio u suterenskom dijelu bolnice, dosta je granata padalo tako da se rad laboratorija sveo na minimum. Radile su se neke osnovne pretrage, nešto što se moglo, koje su mogle promatrati ima li nekakvih upalnih procesa u organizmu jer u ono vrijeme ranjenici su bili manje-više nepokretni ili su imali katetere i krenula je sepsa koja je ugrožavala živote. Malim pretragama pokušali smo koliko-toliko iznijeti situaciju. Većinski dio laboratorija u vrijeme ratnog razaranja nije bio funkciji, tako da sam radila i na prijemu ranjenika. To je jedan dio mog života koji stvarno ne bih poželjela nikome. Čovjek se trudi nastaviti dalje i živjeti dalje s tim svim, na neki način to i zaboraviti, a život ide dalje i nadam se da to neće ponoviti - rekla je Dragana Jurčević, vježbenik u vukovarskoj bolnici za vrijeme ratnih događanja.

Pročitano 547 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija