Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Mimohod od Memorijalnog groblja do Ovčare: „VI STE NAŠ PONOS – MI SMO VAŠA SNAGA”

Mimohod od Memorijalnog groblja do Ovčare: „VI STE NAŠ PONOS – MI SMO VAŠA SNAGA” FOTO: Žana Kunji

Prije tri desetljeća, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine ranjenike i zarobljenike iz vukovarske bolnice mučili su, premlaćivali i ubili pripadnici Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi. Među 261 ubijenom žrtvom bila je trudnica, dječak od 16 godina, ratni dragovoljac Francuz Jean – Michel Nicolier, urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te radijski tehničar Branimir Polovina.

Masakr na Ovčari jedan je od najvećih zločina od drugog svjetskog rata, a Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata četrnaesti put za redom mimohodom „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” odaje počast svi ubijenim, nestalim i nasilno odvedenim braniteljima. U 10 sati i 30 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata započeo je prigodni program i molitva kod spomen – obilježja.

rapcak mimohod

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata rekla je ni nakon tri desetljeća rane ne zacjeljuju.

- Danas je miješaju ponos i tuga, ponos zato što su naši roditelji bili među najhrabrijima koji su stali na branik Domovine kada je bilo najpotrebnije, a tuga zato što nisu dočekali slobodnu Hrvatsku, što nisu sada s nama da mogu živjeti u ovoj prekrasnoj državi. - rekla je Rapčak te dodala kako je poražavajuća činjenica da danas u Republici Hrvatskoj nema pravomoćno osuđujuće presude za zločine na Ovčari.
- Hrvatsko pravosuđe je krivo za takvo stanje. Mi imamo pravomoćno osuđujuće presude u Republici Srbiji i u Haagu, to je dovoljno za reći. Glavni krivac je DORH koji u svojim ladicama drži papire i dokaze i ne radi ništa. Koji je tome razlog ne znamo, ali je žalosno i poražavajuće. Te osobe nemaju empatije niti poštovanja ni prema žrtava ni prema obiteljima – rekla je Rapčak. Istaknula je kako je jedina želja pronaći nestale članove obitelji i da oni koji su zločine činili odgovaraju za njih.

Od Memorijalnog groblja u mimohodu do Ovčare je krenulo nekoliko stotina sudionika iz svih dijelova Hrvatske.

Pročitano 620 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI