Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Most krenuo s prikupljanjem potpisa za referendum protiv covid-potvrda

Most krenuo s prikupljanjem potpisa za referendum protiv covid-potvrda Foto: Arhiv HRV-a

Saborski zastupnici Mosta na više od 1.000 lokacija kreću u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama i Covid potvrdama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Cilj im je, kako su poručili, ukinuti stožerokraciju, prenosi Media servis.

Referendumska pitanja je predstavila Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić na press konferenciji.

- Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ 'Stožer' briše - rekla je Selak Raspudić.

Rekla je i da će se u sklopu drugog referendumskog pitanja od građana tražiti da podrže da odredba u sklopu prijelaznih i završnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propiše da vlada u roku 30 dana mora ukinuti covid-potvrde.

Most želi da se odluke Stožera koje su trenutno na snazi daju na potvrdu saboru.

- Tražimo da covid-potvrde odmah prestanu važiti. Dali smo rok od 30 dana ako ta odluka mora prestati važiti. Sabor treba donijeti novi propis. Izdvojili smo upravo covid-potvrde kao odluku koja treba prestati važiti, dok ostale odluke Stožera idu na potvrdu sabora, zbog velikog prosvjeda i toga što je njihovo sadašnje uvođenje protuzakonito. Cilj ovih izmjena je ukinuti stožerokraciju i zato predlažemo dvije referendumske inicijative. Epidemija je stanje o kojem sabor treba odlučivati konsenzusom - kazala je Selak Raspudić.

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI