Ispiši ovu stranicu

Javni poziv za financiranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za financiranje/sufinanciranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata u 2022. godini.

Svrha i cilj Poziva je psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i njihovih članova obitelji, a u cilju ublažavanja posljedica rata, zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja te smanjivanja njihove socijalne isključenosti, promicanje i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Provedbenog programa Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje od 2021.- 2024.

- Predmet Poziva je prikupljanje pisanih prijava udruga koje se odnose na aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Ukupna planirana vrijednost Poziva je do 10.000.000,00 kuna. Iznos koji se udruzi može odobriti za predloženu/e aktivnost/i je od najmanje 10.000,00 kn do najviše 250.000,00 kuna. Jedna udruga na Poziv može podnijeti najviše tri prijave, a ukoliko podnosi više od jedne prijave, svaku prijavu mora dostavili zasebno, odnosno na zasebnim obrascima za prijavu – pojasnila je Sanja Rešetar Penić, voditeljica područnog odjela Vukovar Ministarstva hrvatskih branitelja.

Rešetar Penić je pojasnila i koje su prihvatljive aktivnosti za prijavu na Poziv, a koje se mogu provoditi sukladno epidemiološkim mjerama.

- Prihvatljive aktivnosti su izravna komunikacija i pružanje podrške i/ili savjetovanja putem telefona i video poziva i sl., grupe podrške, skrb o nemoćnim i starijim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, savjetodavna i stručna pomoć usmjerena na jačanje osobnih kompetencija pripadnika ciljane skupine (podizanje samopouzdanja i svijesti o brizi za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja, uspješno suočavanje sa stresom i uključivanje u svakodnevni život, usvajanje zdravih stilova života i sl.), prijevoz hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata u potrebi, u slučaju potrebe odlaska liječniku i radi drugih potreba, u samačkim kućanstvima, iznimno i u ostalim kućanstvima, radne terapije, zapošljavanje iz prihoda djelatnosti socijalnog poduzetništva, rekreativno-stvaralačke aktivnosti, edukativne radionice, sportsko-rekreativne aktivnosti, stručna i edukativna predavanja i skupovi vezano za područja koja su prihvatljiva za financiranje Pozivom socijalna i humanitarna djelatnost udruga iz Domovinskog rata, suradnja s udrugama iz drugih zemalja, multimedijalne aktivnosti oživljavanja sjećanja na Domovinski rat i druge prihvatljive aktivnosti koje su u skladu s Pozivom – rekla je Rešetar Penić.

Javni poziv otvoren je do 18. veljače 2022. godine.

Pregled prijava i utvrđivanje formalnih uvjeta Poziva prema kriterijima prihvatljivosti za prijavu na Poziv/financiranje Pozivom i traženoj dokumentaciji obavljat će Povjerenstvo za provjeru formalnih uvjeta Poziva koje će od zaposlenika Ministarstva hrvatskih branitelja imenovati potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pročitano 386 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI