Ispiši ovu stranicu

U Osijeku odana počast žrtvama holokausta

U Osijeku odana počast žrtvama holokausta Foto: Osječko-baranjska županija

Komemorativnim skupom pred spomenikom Majka i dijete, predstavnici Židovske općine Osijek obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta te upozorili da je antisemitizam još uvijek prisutan u našem društvu.

- U hrvatskome društvu postoje tendencije da se holokaust relativizira, negira ili da se minimaliziraju zločini počinjeni tijekom holokausta, Stoga je važno obilježavati te datume, obrazovati mlade i prisjećati se toga što se dogodilo, jer društvo jedino tako može napredovati – poručila je Paula Rem, članica Židovske općine Osijek.

Komemoraciji je nazočio i osječko-baranjski dožupan Mato Lukić.

- Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je najveći koncentracijski logor Auschwitz te odajemo počast svim žrtvama holokausta uz poruku da se takav zločin više nikada ne ponovi – izjavio je Lukić dok je zamjenica osječkoga gradonačelnika Jasenka Crnković naglasila da se jedan od najvećih zločina protiv čovječnosti u povijesti čovječanstva nikada ne smije zaboraviti.

- Djecu treba učiti i odgajati promicanjem mira, nenasilja i ljubavi, kako se takve stvari nikada više ne bi ponovile – rekla je Crnković.

Židovska zajednica u Osijeku danas broji oko 150 članova. Prije II.svjetskog rata u tome ih je gradu živjelo više od tri tisuće. Veliki dio njih odveden je u koncentracijski logor Tenja, a nakon toga u Jasenovac ili Auschwitz gdje su i ubijeni.

 

Pročitano 502 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar