Ispiši ovu stranicu

Ožujak - mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Ožujak - mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva Foto: HZJZ

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.
Sanja Gali, epidemiologinja pri Hrvatskom zavodu za Javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te koordinatorica za nacionalne program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i dojke pri našoj županiji naglasila je kako je u Hrvatskoj rad debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje.
- Cilj je obilježavanja skrenuti pozornost javnosti na potrebu povećanja znanja o raku debelog crijeva i mogućnostima prevencije. Posebno bih naglasila važnost odaziva na preglede koji se odvijaju u okviru nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj koji postoji još od 2008. godine. Ono što je izuzetno bitno je otkriti rak na vrijeme jer je tada izlječiv u velikom postotku, no ono što nas zabrinjava je da se često otkriva kasno, tj. kada je bolest uznapredovala. Vrlo je važno uključiti se u preventivne programe – pojasnila je Gali.

Pročitano 582 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI