Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Završili ispiti probne mature

Završili ispiti probne mature Foto: Arhiva HRV

Danas su završili ispiti probne mature, a ove su ih godine osim maturanata prvi put pisali i učenici trećih razreda s ciljem pripreme za maturu 2023. kada će se iz hrvatskoga jezika pisati jedinstveni ispit, a esej ponovno nakon tri godine biti uvjet prolaznosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odluku o provedbi probne mature donijeli su svjesni činjenice da će ovogodišnji maturanti biti u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na prethodne generacije, s obzirom na to da su u protekle dvije godine u doba pandemije u velikoj mjeri bili na online nastavi, ali i zbog potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu, rekao je za Hinu ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Filipović je naglasio kako su zbog toga odlučili, ovogodišnjim maturantima pružiti priliku da kroz probne ispite steknu uvid u sadržaj ispita i njegov koncept s obzirom na nove predmetne kurikulume kao i u samu proceduru pisanja.

Ispiti su održani od 15. ožujka do 15. travnja za učenike gimnazijskih te četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih programa.

Učenici su ispite iz obaveznih predmeta hrvatskog, matematike, engleskog i njemačkog jezika dobili u tiskanom obliku, zapakirane, a tako će biti i na redovitoj maturi u lipnju.

 

Pročitano 535 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI