NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

Grad Vukovar i Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar darivali Ukrajince

Grad Vukovar i Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar darivali Ukrajince Foto: Sandra Grgić

Grad Vukovar i Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar organizirali su humanitarnu akciju za izbjeglice iz Ukrajine koji su smješteni na području Vukovara.

Na području grada Vukovara ukupno je smješteno 40 osoba izbjeglih iz Ukrajine. S namjerom pružanja pomoći u teškim vremenima, ali i uljepšavanja uskrsnih blagdana, Grad Vukovar i Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar su za izbjeglice iz Ukrajine s područja Vukovara osigurali prigodne prehrambene pakete, a za najmlađe i pakete sa slatkišima.

Prigodne pakete Ukrajincima uručio je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac koji je ovom prilikom naglasio kako grad Vukovar u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa nastoji olakšati život izbjeglih osoba.

- Grad Vukovar je kroz niz mjera odlučio pomoći Ukrajincima koji se nalaze na području našega grada. U suradnji s Gradskim muzejem, Gradskom knjižnicom i sportskim klubovima omogućili smo svim Ukrajincima korištenje njihovih usluga potpuno besplatno. Grad Vukovar je pozvao i sve sugrađane da u okviru svojih mogućnosti pomognu Ukrajincima, a apeliramo i na Vladu Republike Hrvatske da na raspolaganje stavi Hostel Zagreb – pojasnio je Sušac.

Darivanje Ukrajinaca 2022 2

Vlatko Glavaš ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar pojasnio je da se u paketima nalaze namirnice karakteristične za Uskrs poput šunke, sira, kolača...

- Drago mi je da je grad Vukovar prepoznao inicijativu i uključio se u darivanje paketa koje smo sami slagali za ukrajinske obitelji. Trenutno je 16 obitelji i 18 djece. Na ovaj način želimo im malo uljepšati boravak u Vukovaru, ali i što sretniji nadolazeći Uskrs – naglasio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš.

Marija Semenjuk Simeunović tajnica Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske naglasila je kako se sve osobe, koje su došle iz ratom zahvaćene Ukrajine, osjećaju dobrodošlima u Hrvatsku te zahvalila svima na pruženoj podršci.

- Raseljene osobe koje su iz Ukrajine došle na područje našega grada, županije, ali i općenito u Republiku Hrvatsku osjećaju se dobrodošlo. Svi smo na neki način pokazali suosjećanje i solidarnost, posebno jer smo i sami prije 30 godina prošli ratne strahote. Naše ukrajinske udruge iz cijele Republike Hrvatske kroz svoje programe žele ukrajinski narod uključiti i integrirati u društvo - istaknula je Semenjuk Simeunović.

Pročitano 675 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija