Ispiši ovu stranicu

Pozitivni pomaci u gospodarstvu

Gospodarska zona popunjena 95 posto Gospodarska zona popunjena 95 posto GV

Vukovar već četiri godine bilježi pozitivne pomake u gospodarstvu jer raste broj registrirani tvrtki i obrta kao i broj zaposlenih, doznali smo od pročelnice Upravnoga odjela za gospodarstvo Kristine Bilić. 

- U posljednje četiri godine imao 60 posto više novih otvorenih obrta, sad ih je 517. Broj tvrtki je 550. Broj zaposlenih u siječnju je bio 10.370, u veljači 10.401, u ožujku 10.453. Broj zaposlenih u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu povećan za 3,52 %, broj zaposlenih u prva tri mjeseca 2022. je porastao za 1,3% u odnosu na prva tri mjeseca u 2021. Broj zaposlenih kontinuirano raste.Tome značajno doprinose potpore koje Grad Vukovar izdvaja iz proračuna za poduzetnike i poljoprivrednike za što je prošle godine izdvojeno 5,5 milijuna kuna. Već je niz godina tendencija povećavanja tih potpora. Poduzetnici imaju i potpore Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Poduzetnicima poslovanje olakšavaju i porezne olakšice, oslobađanje od komunalnih doprinosa, umanjenje komunalne naknade u prve tri godine poslovanja, subvencionirane cijene zemljišta u Gospodarskoj zoni Dunav... - rekla je Bilić i dodala da je popunjenost Gospodarske zone 95 posto. Proteže se na 33 hektara površine i u njoj posluje 69 poslovnih subjekata, a zaposleno je oko 670 osoba.

 GRAD ZA POSLOVNA ULAGANJA

To praktično znači da u Gospodarskoj zoni Vukovar više nema mjesta za veća ulaganja pa je Grad Vukovar izradio projekt nove Gospodarske zone Dunav u zapadnom dijelu grada i u blizini državne ceste D2, samo četiri kilometra od Luke Vukovar.

- Želimo da Vukovar u idućih deset godina postane prepoznatljiva lokacija za poslovna ulaganja pa smo vođeni tom vizijom postavili tri cilja, a to su poboljšanje poslovnoga okruženja, poticanje inovativnosti, digitalizacije i održivosti u gospodarstvu te poboljšanje konkurentnosti. Izdvojila bih projekt Agro Vukovara koji će, bude li realiziran, puno značiti poljoprivrednim proizvođačima pri otkupu, distribuciji, skladištenju i preradi poljoprivrednih proizvoda . Tu su skladišno-distributivni centar i tehnološki centar. Imamo i turističke projekte. Grad Vukovar i VURA provode Intervencijski plan Grada Vukovara i kroz njega je gospodarstvenicima dodijeljeno sedam milijuna kuna. U novom razdoblju Vukovar ima mogućnost koristiti sredstva iz mehanizma integriranoga teritorijalnoga ulaganja pa sada, u suradnji s pet okolnih općina, izrađujemo strategiju razvoja urbanoga područja u kojoj ćemo definirati strateške projekte na kojima ćemo se bazirati u razdoblju do 2027. godine – tvrdi Bilić.

Prošle godine po prvi put je otvoren javni poziv za START UP poduzetnike s ciljem poticanja inovativnog i kreativnog poduzetništva. Grad Vukovar osmislio je javni poziv namijenjen poticanju start up poduzetništva. Javni poziv imao je za cilj motivirati mlade poduzetnike s kvalitetnim i dobrim idejama, razviti dodanu vrijednost i otvoriti nova radna mjesta.

- Jako smo ponosni na Zadrugu Vrhunsko vukovarsko koja okuplja male proizvođače te se u samom središtu Vukovara mogu pronaći vrhunski domaći proizvodi. Zadruga svojim djelovanjem privlači i veliki broj turista, a najčešće su to turisti s riječnih kruzera. Vrhunsko vukovarsko radi na novim projektima poput kušaonice vina u baroknoj jezgri – napominje Bilić.

Kristina Bilic

INTERVENCIJSKI PLAN VRIJEDAN 160 MILIJUNA KUNA

Kroz Intervencijski plan završeno je ili se još provodi devet projekata ukupne vrijednosti 160 milijuna kuna.

- Završeni su projekt izgradnje gradske tržnice na Olajnici, središnje kuhinje za prehranu djece u vrtićima, Razvoj poduzetništva i Jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskoga plana. U tijeku su projekti rekonstrukcije zgrade Radničkoga doma u Borovu naselju, izgradnja Ekonomske škole, izgradnja sportsko-rekreacijskoga centra na Nogometnom stadionu Vukovar čija je vrijednost devet milijuna kuna, izgradnja šetnice adrenalinskoga parka u projektu Adica i modernizacija sportske dvorane u Borovu naselju. To su projekti iz operativnoga program konkurentnosti kohezija. Kroz Intervencijski plan su se financirali i projekti socijalnoga karaktera iz operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ugovoreno je 14 takvih projekata, njih osam je završeno dok su ostali projekti pred završetkom – ispričala je pročelnica Bilić.

Intervencijski plan trebao bi biti u cijelosti realiziran do kraja iduće godine. Bilić je najavila i da će uskoro biti raspisan javni poziv za potpore poljoprivrednicima, a očekuje se i poziv za potpore gospodarstvenicima.

gospodarska zona

Pročitano 562 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun