Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Prosvjedi diljem zemlje, rasprava o pobačaju u Saboru trajala do jutra

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Diljem zemlje održani su prosvjedi u znak podrške Mireli Čavajdi, ali i drugim ženama kojima su uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjednici zahtjevaju jamstvo legalnog, dostupnog i sigurnog prekida trudnoće u Hrvatskoj. Na tu temu vodila se i rasprava u Saboru.

U saborskim klupama vodila se žustra rasprava o SDP-ovom prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, a koja je trajala do četiri sata ujutro. Oporba nije bila ujedinjena po tom pitanju, a vladajući su sjednicu napustili i ranije.

Sabina Glasovac (SDP) naglasila je kako i „vrapci na grani” znaju kako se postojeći zakon ne provodi u praksi i za to je okrivila trenutnu Vladu. Stipo Mlinarić (DP) usporedio je pobačaj sa četničkim ubijanjem nerođene djece u Domovinskom ratu pitajući koja je razlika između države koja to radi legalno i četnika koji je napravio stravičan zločin, na što mu je Peđa Grbin odgovorio kako se ne može povući paralela ratnog zločina sa Zakonom kojeg je donio Ustavni sud.

Zakonu se usprotivio i nezavisni Hrvoje Zekanović.
- Ajmo mi donijeti zakon da se djeca mogu ubijati do 40 tjedna trudnoće. Pa čak i kad žena rodi, ajmo ostaviti jedno pola godine da se roditelji odluče hoće li dijete ubiti ili ne. Ovakve zakone koje vi zagovarate jedini je donosio Adolf Hitler. To su bili rasni zakoni kada se davalo sustavu i društvu mogućnost da se oduzima drugome život' – rekao je Zekanović. Prijedlogu se protivila i Marija Selak Raspudić iz Kluba MOST-a, koja ga je okarakterizirala nestručnim.

Danas u podne na rasporedu je glasanje o spomenutom prijedlogu zakona, ali i o prijedlogu uvođenja eura kao službene valute te o oporbenom prijedlogu raspuštanja Sabora.

Pročitano 433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI