Ispiši ovu stranicu

Projekt „Sunčani krovovi u Općini Andrijaševci, Stari Jankovci i Općini Privlaka“

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Valerija Lozančić

Načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković potpisao je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sunčani krovovi u Općini Andrijaševci, Stari Jankovci i Općini Privlaka“ koji se financira iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021.godine u okviru provedbe Programa „ENERGIJA I KLIMATSKE PROMJENE“.

Uz nositelja projekta Općinu Andrijaševci, kao projektni partneri sudjeluju i općine Stari Jankovci i Privlaka. Ukupna vrijednost projekta, koji traje od 24. svibnja 2022. godine do 22. veljače 2024. godine, iznosi 286.190 eura s tim da ukupno prihvatljivi troškovi iznose 243.261 eura.

Cilj projekta je doprinijeti povećanju proizvodnje energije iz OIE u ukupnoj potrošnji na području VSŽ,  energetskoj uštedi, ali i sigurnosti opskrbe.
-Kroz projektne aktivnosti, Općina Andrijaševci i projektni partneri Općina Stari Jankovci i Općina Privlaka, postavit će ukupno 11 integriranih fotonaponskih elektrana na zgrade javne namjene u vlasništvu općina. Postavljanjem integriranih fotonaponskih elektrana povećat će se godišnja proizvodnja za 175,75 MWh iz energije sunca i smanjiti godišnje emisije CO2 za 58 t. Sve elektrane bit će povezane na elektroenergetsku mrežu, a proizvedena energija biti će namijenjena upotrebi od strane nositelja i partnera – rekao je Rajković dodajući kako je cilj doprinijeti širem korištenju vlastitih prirodnih energetskih resursa, smanjenju ovisnosti o uvozu energenata i učinkovitom korištenju kao i smanjenju utjecaja uporabe fosilnih goriva na okoliš, ali i poboljšanju zdravlja i dobrobiti lokalnog stanovništva.

Pročitano 423 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić