Ispiši ovu stranicu

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala Foto: Arhiv HRV-a/Valerija Lozančić

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali su upute kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina i toplinskih valova kakvima svjedočimo i danas na prostoru gotovo čitave Hrvatske.

Tako, u cilju zaštite zdravlja ljudi tijekom takvih razdoblja treba izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati, a to osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Nadalje, treba izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana, piti dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Savjetuje se nošenje lagane i široke odjeće svijetlih boja i prirodnih materijala kao i pokrivala pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Potrebno je jesti više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem, tiuširati se mlakom vodom, a mogu se stavljati i hladni oblozi.

Oni koji rade ili treniraju na otvorenom, trebaju nuzimati češće pauze u hladu te piti više tekućine odnosno jednu i pol čašu svakih pola sata. Iznimno je važno i prilagoditi temperaturu prostora u kojem se boravi. Sobnu je tako temperaturu preporučljivo održavati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i 24 stupnja noću.

Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, posebice one okrenute suncu, zatvoriti sva umjetna svjetla i isključiti što je više moguće uređaja u domu.

Noću treba rastvoriti što je moguće više prozora kako bi svježi noćni zrak ušao u prostor. Pri ekstremnim vrućinqama mogu se rasprostrijeti mokre ručnike, ali ujedno pripaziti na povećanu vlažnost zraka. 

Kod klimatizacije prostora važno je paziti da tražena temperatura ne bude niža od 7 Celzijevih stupnjeva u odnosu na vanjsku. Električne je ventilatore najbolje koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka, a za boravak je najbolje birati najhladniju prostoriju u kući/stanu. 

Svakako bi pri ovako ekstremnim vremenskim uvjetima trebalo izbjegavati naporan fizički rad, a ukoliko se ne može izbjeći, treba ga obavljati u najhladnije doba dana, obično između 4 i 7 sati ujutro te poslijepodne nakon 17 sati. 

Opće su preporuke tijekom toplinskih valova potražiti hlad, ne ostavljati djecu i životinje u prakiranom vozilu, redovito koristititi sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja a kada su djeca u pitanju sredstva s najvećim faktorom (50+) kao i laganu odjeću koja štiti od UV zraka. 

Izlaganje sunčevom UV zračenju potrebno je prilagoditi uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Treba izbjegavati putovati u najtoplijem dijelu dana. 

O nastupanju toplinskih valova valja se redovito informirati kod službenih izvora poput Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Pročitano 365 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar