NAJNOVIJE
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)
U rijeci Savi kod Bošnjaka pronađen leš muške osobe

Jučer, 12. kolovoza u jutarnjim satima u rijeci Savi kod mjesta Bošnjaci, naselje Jasenovačica, pronađen je leš nepoznate muške osobe.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:09)
Mreža mladih Hrvatske traži dokument koji će odgovoriti stvarnim potrebama mladih

Mreža mladih Hrvatske (MMH) pozvala je u petak na Međunarodni dan mladih Središnji državni ured za demografiju i mlade da napravi strateški dokument koji će na uključiv i sveobuhvatan način odgovoriti stvarnim potrebama mladih u Hrvatskoj.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:05)
Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u petak u strukovnim komorama.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:01)

Završena obnova sopotskih kućica

Sopotske kućice Sopotske kućice Foto: Grad Vinkovci

Nakon nešto više od godinu dana radova, u Arheološkom parku Sopot završena je obnova sopotskih kućica. Iz Gradskog muzeja Vinkovci najavljuju kako je to prvi veliki i važan korak ka razvoju ovog lokaliteta koji će biti prava kulturno-arheološka i turistička atrakcija najstarijeg europskog grada.

Naime, u ovom arheološkom parku posjetitelji će na živim primjerima imati priliku vidjeti kako se živjelo i radilo na ovim prostorima prije više tisuća godina.

U okviru uređenog arheološkog parka predviđene su razne radionice za izradu tkanine, keramičkog posuđa, kamenih i koštanih alatki i slično, tu će se moći i učiti o prirodnim materijalima gradnje, odnosno posjetitelji će imati prigodu vidjeti kako se živjelo i radilo na ovim prostorima prije više tisuća godina.

- Zahvaljujući istraživanjima koja su ovdje rađena od 1996. do 2009. godine skupili smo veliku količinu spoznaja, a ove kuće koje su rekonstruirane nalaze se točno iznad kuća koje su tu bile izvorno u razdoblju prije gotovo 7 tisuća godina. Sopot je bilo jedno veliko naselje koje nije bilo samo na brdu nego se prostiralo i na okolnom prostoru što su nam posljednja istraživanja prije dvije godine i dokazala. Samo naselje funkcioniralo je nevjerojatnih 800 godina - objašnjava ravnatelj vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić.

Plan je, dodaje, konstantno razvijati Arheološki park Sopot. Riječ je o vrlo ambicioznom projektu koji bi podrazumijevao i suradnju s agronomskim fakultetima u Zagrebu i Osijeku na uspostavi eksperimentalnog laboratorija za stare sorte biljaka i vrste životinja. To bi značilo kako će posjetitelji moći vidjeti životinje i biljke koje su prvi stanovnici koristili jer temeljem brojnih analiza nalaza s ovoga lokaliteta moguće je rekonstruirati i floru i faunu. Završne radove na obnovi kućica obišao je danas i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, naglasivši tom prigodom kako je ovaj lokalitet povezan sa središtem grada pješačko-biciklističkom stazom dugom 3 kilometra te da s drugim zanimljivim lokacijama čini jednu turistički atraktivnu cjelinu.

-Uz novoobnovljeni Šokački stan, poučne staze i park šumu Kanovci, sopotske kućice dio su jedinstvene cjeline na ovom području s ogromnim turističkim potencijalima. Radovi na obnovi vrijedni su gotovo 200 tisuća kuna, no, isplatilo se jer su kućice sada kompletno obnovljene i sigurne. Zahvaljujem izvođačima radova na obavljenom poslu koji nije bio jednostavan. S ovakvim tehnikama danas malo tko radi, a oni su jedni od rijetkih koji to znaju. Vjerujem kako ćemo ovdje imati puno posjetitelja koji će željeti vidjeti kako su živjeli „prvi Vinkovčani“ i više naučiti o njihovoj svakodnevici“, istaknuo je gradonačelnik.

Vladimir Škrobo Bajo, voditelj udruge „Čuvari starih zanata“ iz Karanca, kaže kako je posao bio vrlo zahtjevan i odgovoran, ali i izazovan. Napominje kako su korišteni isključivo prirodni materijali, tako je recimo krov rađen od trske, krovna građa je od bagrema koji je oguljen da bi bio dugotrajniji, zidovi su pleteni prućem i tesanim daskama, a potom u konstrukciju zida ubačena sjeckana slama.
-
Na kraju dolazi završni sloj koji se radi od pljeve i žute zemlje, a išli smo sa četiri premaza sa svake strane te smo tako dobili zidove širine od 15 do 20 centimetara. To je jedna konstrukcija koja je stabilna i koja daje sigurnost baš kao i nekada jer su ove kuće građene da pruže zaštitu ne samo od vremenskih nepogoda nego i od divljih životinja i neprijatelja - objasnio je.

Same kućice, ali i cjelokupan Arheološki park bit će vjeran prikaz života ljudi koji su u ovim krajevima živjeli prije čak 7 tisućljeća.

Pročitano 102 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija