Ispiši ovu stranicu

Besplatna pravna pomoć najosjetljivijim društvenim skupinama

Besplatna pravna pomoć najosjetljivijim društvenim skupinama Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. lipnja 2022. godine je započela s provedbom dva projekta. Ministarstvo pravosuđa i uprave financira projekt „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva: ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici'', projekt „(RE)aktivacija starijih osoba!''

Opći cilj projekta „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“ je osigurati građanima zakonom zajamčena prava na primarnu besplatnu pravnu pomoć, djelotvornu pravnu zaštitu, pristup pravdi i pružiti sveobuhvatnu podršku najosjetljivijim društvenim skupinama sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji ( Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo). Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći udruga pruža:

  • opću pravnu informaciju

  • pravni savjet

  • sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela

  • zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima

  • pravna pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava i Udrugom žena Vukovar. Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći dodatne aktivnosti bit će regrutacija, selekcija, edukacija i aktivno uključivanje volontera. Volonteri će zajedno s djelatnicima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima informirati javnost i građane o mogućnostima korištenja usluga primarnog pravnog savjetovanja. Specijalizirana edukacija na kojoj će sudjelovati zaposlenici i volonteri. Dodatne aktivnosti su i organiziranje dvije „Karavane“, od kojih će jedna biti organizirana u Vukovarsko-srijemskoj, a druga u Osječko-baranjskoj županiji te će biti posjećena mjesta: Negoslavci, Orolik, Banovci, Ilača, Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji i mjesta: Belišće, Đakovo, Valpovo, Vuka, Beketinci Široko polje, Semeljci, Šodolovci, Habjanovci u Osječko-baranjskoj županiji. Održat će se dvije Javne akcije u Vukovaru i Osijeku. Također dodatna aktivnost je umrežavanje, suradnja, posjeta i motivacijski sastanci s partnerskim organizacijama i predstavnicima lokalne vlasti i javnopravnim tijela. Zagovaranje osvještavanje za rasprostranjeniju pravnu podršku građanima i pravne propise kojima se pobliže reguliraju prava žrtvi i svjedoka kao i tražitelja pravne pomoći. Suradnja s lokalnim i nacionalnim institucijama te umrežavanje. Kroz cijelo vrijeme provedbe projekta promovirat će se institut besplatne pravne pomoći u medijima te će poslije održanih aktivnosti sudionici aktivnosti popuniti evaluacijske listiće. Projekt završava 31. prosinca 2022. godine.

Također je 1. lipnja 2022. godine počela provedba treće i posljednje godine projekta ''(RE)aktivacija starijih osoba!''. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva: ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici''.

Provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom za starije osobe Primum.

Opći cilj projekta je Širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi s ciljem podrške deinstitucionalizacije i aktivnom uključivanju starijih osoba u društvo kroz usluge i inovativne modele uključivanja. Projekt završava 31. svibnja 2023. godine

Vrste usluga i aktivnosti koje će se provoditi do 31.svibnja 2023. godine su: Pravna i psihološka pomoć i podrška osobama starije životne dobi, javno zagovaračke aktivnosti, okrugli stol, promocije te tisak edukativnog materijala, inovativni pristup socijalnom uključivanju osoba starije životne dobi koristeći moderne tehnologije-Mobilna halo pomoć u kući, uključivanje mladih kroz volonterski program u rad s osobama starije životne dobi, jačanje mreže s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje i evaluacija projekta.

Pročitano 1094 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI