Ispiši ovu stranicu

XI. ultramaraton Vukovar-Srebrenica krenuo s Ovčare

XI. ultramaraton Vukovar-Srebrenica krenuo s Ovčare Foto: Hrvatski radio Vukovar/Klaudija Boras

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u spomen na žrtve genocida u “UN- ovoj zaštićenoj zoni” Srebrenice, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ove godine organizira XI. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. XI. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je jutros iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare ultramaratonaca očekuje se 10. srpnja 2022. 

Sudionici ultramaratona su krenuli s Ovčare, a trčat će 227 kilometara do Potočara u Srebrenici. Ekrem Bećirović, voditelj 11. polumaratona istaknuo je kako na taj način žele podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba te dodao.

- Povezujemo dvije države, trčimo za nevino stradale. Svaki put su jake emocije, pojavljuju se slike svega onoga što se događalo. Želimo ukazati svijetu kako je u obje države započelo sve sa zločinom, a završilo genocidom – rekao je Bećirović.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako ljudi koji na ovakav način pokazuju poštovanje prema žrtvi, pokazuju veliku hrabrost i srčanost.

- Ultramaraton koji je izuzetno težak. Hvala im u ime naše županije, ovo je jedan od odličnih načina kako se podsjetiti na ono što se dogodilo s ciljem da se nikada više ne ponovi, a osobito da se rasvijetle situacije za sve one koji se još uvijek vode kao nestali – poručio je Dekanić.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara istaknuo je kako su i Srebrenica i Vukovar doživjeli nepravedan rat.

-
Svatko od nas mora osjećati divljenje prema ovom maratonu jer riječ je o vrlo teškom i dugom putu koji trkači prolaze. Grad Vukovar će uvijek podupirati ovako hvalevrijedne projekte – rekao je Dimić.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. srpnja, gdje maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km. Dolazak u Potočare očekuje se 10. srpnja.

Pročitano 490 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI