Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Nepoznate osobe ulaze u domove, lažno se predstavljaju i prevarom uzimaju novac

Ilustracija Ilustracija FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Klaudija Boras

Ulazak nepoznatih osoba u domove građana koji se pri tom lažno predstavljaju, sve je češći oblik prevare. Važno je znati kako se zaštiti i kako prepoznati prevarante.

Đakovački policajci tako su utvrdili da je kazneno djelo prevare i teške krađe počinio 28-godišnjak koji je u svibnju ove godine od starije osobe zatražio novac za uslugu dovoza drva za ogrjev prije nego je drva dovezao te ju je prevario i oštetio za više od tri tisuće kuna. Isto je napravio još jednoj starijoj osobi te joj je iz doma i ukrao novac. Slično se događalo prethodnih tjedana i na zagrebačkom području gdje su se prevaranti lažno oglašavali te lažno predstavljali kao zaposlenici banke te tako starijim osobama otuđili veće količine novca. Prevaranti uvijek iznova i maštovito žele oštetiti žrtvu, mole za uslugu, prodaju predmete i lažno se predstavljaju kao medicinsko osoblje ili službene osobe, a rizik je veći što je osoba starije životne dobi.

KAKO SE ZAŠTITI OD PREVARANATA?

Iz Policijske uprave vukovarsko – srijemske upozorili su kako s nepoznatim osobama uvijek treba biti na oprezu, treba biti sumnjičav te ne treba otvarati vrata ni sumnjivim službenim osobama dok ne pokažu službene isprave.

- Treba biti oprezan i s nepoznatim gostima, pa čak i s onima koji svoj dolazak prethodno najave. Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ako sumnjate na osobe koje se na taj način predstavljaju odmah nazovite policiju i prijavite slučaj. Zapamtite što više detalja kako biste pomogli pronaći prevaranta - rekla je policijska službenica za odnose s javnošću Policijske uprave vukovarsko – srijemske Ana Mišić te je naglasila kako je važno ne žuriti i dobro provjeriti nepoznatu osobu koja želi ući u dom.

- Ne dajte se impresionirati samouvjerenim nastupom nepoznate osobe, titulama ni ljubaznošću. Zatražite na uvid dokumente s fotografijom ili službene iskaznice. Provjerite kroz špijunku ili s otvorenim vratima uz korištenje sigurnosnog lanca. Ukoliko uz vaše odbijanje osoba i dalje želi ući u vaš dom pozovite susjede u pomoć. Pokušajte zapamtiti detalje o počinitelju poput izgleda, registarskih oznaka vozila kojim se koristi, boju, marku i druge karakteristike. Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi – rekla je Mišić te naglasila kako je važno o ovakvim slučajevima žurno obavjestiti policiju na 192.

Pročitano 434 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI