Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Započela vakcinacija lisica protiv bjesnoće

Ilustracija Ilustracija Foto: blogspot.com

Na području Republike Hrvatske se od 23. svibnja 2013. provodi oralna vakcinacije lisica protiv bjesnoće (osim na otocima gdje nisu potvrđeni slučajevi bolesti), u cilju kontrole i iskorjenjivanja bjesnoće u populaciji lisica, zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja te postizanja statusa zemlje slobodne od te bolesti, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Projekt provodi Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Delegacijom Europske unije u Hrvatskoj i Projektom tehničke podrške IPA 2010 Kontinuirana podrška za kontrolu i iskorjenjivanje bolesti životinja u Republici Hrvatskoj.

Sredstva za sufinanciranje programa osigurana su dijelom iz pretpristupnih fondova Europske unije i dijelom iz nacionalnog proračuna, a zahvaljujući ovom projektu koji se u Hrvatskoj provodi od 2011. godine, tijekom posljednjih četiriju kampanja broj pozitivnih slučajeva bjesnoće znatno je smanjen.

Od 2012. godine oralna vakcinacija lisica provodi se na površini cijele zemlje najmanje pet godina u kontinuitetu, a nakon toga sukladno epidemiološkoj situaciji bolesti, sve dok se bolest u potpunosti ne iskorijeni u populaciji divljih i domaćih životinja.

Oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće ove će godine biti provedena tijekom svibnja i lipnja te u listopadu, studenom i prosincu.

Bjesnoća je virusna zarazna bolest koja pripada skupini zoonoza, odnosno bolesti od kojih obolijevaju i životinje i ljudi. Bolest je smrtonosna i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od nje umire i do 55.000 ljudi. Prenosi se kontaktom sa zaraženom životinjom, i to najčešće ugrizom, budući da zaražena životinja virus izlučuje slinom.

Pročitano 2140 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI