Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar predstavio plan energetskoga razvitka

Svoje prijedloge mogu dati i građani Svoje prijedloge mogu dati i građani Milan Paun

U Gradskoj vijećnici u Vukovaru predstavljen je SECAP – akcijski plan održivoga energetskoga razvoja i prilagodbe na klimatske promjene Grada Vukovara.

Projekt provodi Grad Vukovar, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, u suradnji s tvrtkom SENSUM d.o.o. Zagreb.

Autor Daniel Rodik kaže da plan ima 21 mjeru ublažavanja klimatskih promjena. Neke se već provode poput energetske obnove zgrada ili povećanje udjela obnovljivh izvora energije.

Očekuju se pomaci u elektrifikaciji prometa i poboljšanje javne rasvjete. Mjere se odnose i na sustave navodnjavanja, ozelenjavanje grada, postavljanje zelenih krovova i kišnih vrtova...

Izradu projektne dokumentacije sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj projekta je osvijestiti važnost provođenja mjera iz plana te povećati alate i instrumente ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na svim područjima koji mogu utjecati na poboljšanje energetske i klimatske politike.

Ivana Mujkić, pročelnica upravnoga odjela, rekla je da je Grad Vukovar jedan od 107 potpisnika sporazuma gradonačelnika za energiju i klimu pa stoga ima obvezu izraditi ovakav plan te pozvala građane da se uključe u javnu raspravu svojim prijedlozima.

Javno savjetovanje traje do kraja rujna, a građani mogu putem internetske stranice Grada Vukovara komentirati predstavljeni plan.

Dijelovi plana već se provode, a cjelovita provedba slijedi nakon što Gradsko vijeće usvoji plan.

Ugradnjom solarnih panela ušteda električne energije u domaćinstvima može biti veća od 50 posto.

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun