Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Ministar Filipović: Hrvatski članovi Uprave Ine najdalje do srijede

Ministar Filipović: Hrvatski članovi Uprave Ine najdalje do srijede Foto: Hrvatski radio Vukovar/Jasenka Vrdoljak

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da će hrvatski članovi Uprave Ine u srijedu na sjednici Nadzornog odbora biti razriješeni ako do tada sami ne daju ostavke.

Filipović je kazao kako je premijer Plenković poslao poruku članovima Uprave Ine da moraju otići.

- Naš stav je čvrst i jasan – cijela uprava Ine mora otići. Mađarski predstavnici su poruku shvatili, a što se tiče hrvatskih, ukoliko sami ne podnesu ostavke, bit će - poručio je, smijenjeni u srijedu na sjednici Nadzornog odbora Ine.

- Imaju vremena do srijede sami povući taj potez, ako to ne naprave, u srijedu na sjednici Nadzornog odbora, bit će, prema odluci Vlade - razriješeni. Srijeda je dan kad će na Nadzornom odboru biti donesene odluke - dodao je.

Istaknuo je kako je bitno iskoristiti ovu situaciju kako bi se promijenio sustav korporativnog upravljanja.

- To je nešto o čemu sam razgovarao i s mađarskim predstavnicima i složili smo se da se model korporativnog upravljanja koji je trenutno loš - mora mijenjati kako se ovakvi korporativni skandali u budućnosti više ne bi događali - rekao je ministar Filipović.

Filipović kaže da je na Nadzornom odboru, koji je samostalno tijelo, da iskoristi sve one zakonske mogućnosti, kad se govori o tome hoće li netko dobiti otpremninu ili neće.

- Mislim da su bilo kakve otpremnine u ovakvom trenutku apsolutno neprimjerene - naglasio je.

Inače, u petak su Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli ostavke,  unatoč tome što, kako je priopćio MOL, ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezane uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza. Upravu uz Horváth i Simolu čine predsjednik u ostavci Sándor Fasimon te hrvatski članovi Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić. Fasimon je ostavku dao prošli tjedan.

Hrvatska Vlada istaknula je da nakon otkrića afere prodaje Ininog plina ispod cijene i gubitka većeg od milijarde kuna, očekuje ostavku kompletne Inine uprave i preispitivanje upravljanja kompanijom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ponovio je da ne očekuje probleme s opskrbom plinom. 

Prema njemu, predstavnici MOL-a prihvaćaju odluku Vlade da sav hrvatski plin i sav plin koji se proizvodi u Hrvatskoj ide hrvatskim građanima, hrvatskim poduzećima i hrvatskim institucijama.

Pročitano 274 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI