Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Kod Čađavice će se graditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Kod Čađavice će se graditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj Foto: HRV

Na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2 nedaleko od Čađavice počeli su istražni radovi na naftnoj bušotini otkrivenoj osamdesetih godina uz koju će se u skoroj budućnosti privatnom investicijom izgraditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj snage 20 megavata dok će dio tople vode iz utrobe zemlje koristiti i za razvoj industrije te stakleničku proizvodnju. 

Slična elektrana izgrađena je u Velikoj Cigleni na području Bjelovarsko-bilogorske županije gdje je također naftna bušotina transformirana u geotermalnu za proizvodnju električne energije, dok blizu Čađavice očekuju mnogo veći potencijal.
- Ovdje očekujemo temperature i veće od 190 stupnjeva, protoke očekujemo od 400 do 500 tona na sat po bušotini. Istina, ovdje se radi o kompleksnom geotermalnom ležištu jer je malo dublje nego u Velikoj Cigleni gdje je oko tri i pol tisuće metara, ovdje je to na četiri i pol tisuće metara, a neki intervali su čak i na pet tisuća metara - rekao je Dragan Jurilj, investitor, Geo Power Zagocha.
Nakon istražnih radnji planira se početak izgradnje geotermalne elektrane snage 20 megavata čije će generatore pogoniti para.
- Geotermalna voda kroz bušotine dolazi na površinu, ulazi u takozvane izmjenjivače gdje se toplina izmjenjuje s izobutanom, izobutan se pretvara u paru koja ide na parnu turbinu i proizvodi struju, geotermalna voda ohlađena se vraća, utisne u bušotine gdje se opet ponovno grije na vrućim stijenama i ponovno dolazi u ciklus proizvodne bušotine - dodao je Jurilj.
Investicija vrijedi oko 90 milijuna eura, a uz pogon će niknuti industrijska zona u kojoj će se ostatak tople vode koristiti za poljoprivredu, industriju te turističke svrhe.
- Sigurno je da su u današnje vrijeme inflacije i rasta cijena energenata geotermalni izvori i općenito obnovljivi izvori energije budućnost i na to se svi trebamo usmjeriti. Znate da smo mi kao županija kroz jedan EU projekt također dobili sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala - rekao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.
Potencijala u koritu nekadašnjeg Panonskog mora ima mnogo, a dokaže li istražno bušenje očekivani kapacitet, investitor planira izgraditi elektranu u sljedeće dvije godine.   
Pročitano 443 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI