Ispiši ovu stranicu

Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netočnosti popisa 2011.

Gradonačelnik Ivan Penava Gradonačelnik Ivan Penava Foto: Arhiva HRV

U Vukovaru je prema rezultatima popisa stanovništva za 2021. broj Srba pao ispod 30 posto, što znači da ova nacionalna majina više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma. Popis je pokazao da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 63,02 posto Hrvata i 29,73 posto Srba. Prema popisu iz 2011. u Vukovaru je živjelo 34,87 posto Srba.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava za Hrvatski radio Vukovar komentirao je pad broja Srba u Vukovaru rekavši kako to nije rezultat iseljavanja Srba već proizlazi iz netočnosti popisa stanovništva iz 2011.

- Ne mogu reći da je s ovim popisom stanovnika pao broj Srba u Gradu Vukovaru jer je zapravo došlo do objektivne brojke koja je potvrdila naš tvrdnje koje ponavljamo od 2011., od posljednjeg popisa stanovništva prema kojemu je broj stanovnika grada Vukovara i udio srpske nacionalne manjine u Vukovaru bio netočan, odnosno namješten i lažan. Popis iz 2021. godine puno je bliže realnosti i istini. Sjetimo se da smo govorili da nas u Vukovaru nema 28 tisuća nego 22-23 tisuće što je ovaj popis i potvrdio. Govorili smo da pripadnika srpske nacionalne manjine nema 35 posto nego, oko 25-26 posto što je također ovaj popis potvrdio. Nažalost, uz sve traume koje su grad Vukovar i Vukovarci u Domovinskom ratu prošli, Vukovar je ponovno provučen kroz još jednu traumu i blato, deset je godina držan u posebnim okvirima – rekao je Penava te podsjetio na kobne posljedice koje su proizašle iz netočnog popisa stanovništva iz 2011. godine.

- Kroz prosvjede i borbu za istinu, koja je sada potvrđena, 35 časnika i dočasnika Hrvatske vojske koji su ginuli za ovaj grad sudski su osuđeni zato što su branili istinu. Podsjećam i na Igora Gilju, dijete poginulog hrvatskog branitelja koji je dobio otkaz jer nije mogao podnositi nepravdu. Nažalost, i sam sam ostao bez šogora, Darka Pajičića koji je život morao dati boreći se za istinu u svom Vukovaru i svojoj Hrvatskoj. Velike su emocije, težak je put bio svima nama, i Srbima i Hrvatima, i Mađarima i Albancima, borili smo se samo za istinu i konačno smo se za nju i izborili. Uz jednu veliku dozu žalosti i sjete, ipak sam sretan ne zato jer je pao broj i udio pripadnika srpske nacionalne manjine, to me uopće ne veseli, sretan sam jer konačno imamo relevantne podatke koji će biti temelj za gradnju budućeg Vukovara za sve nas - zaključio je Penava.

Podsjetimo, kako nakon ovog popisa stanovništva, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Pročitano 562 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI