Ispiši ovu stranicu

Izborna šutnja do nedjelje u 19 sati

Ilustracija Ilustracija Arhivska fotografija

Od ponoći u Hrvatskoj traje izbora šutnja uoči drugog kruga nedjeljnih lokalnih izbora. Šutnja traje do zatvaranja birališta, do nedjelje u 19 sati, a do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje ili procjena izbornih rezultata, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti i opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta, znači iza 19 sati.

Sudionici izbora moraju se suzdržati i od drugih aktivnosti koje bi mogle utjecati na birače i ometati ih, poput slanja SMS poruka i elektroničke pošte, ubacivanja letaka u poštanske sandučiće, telefonskih poziva ili sl.

Izborna šutnja mora se poštovati i na društvenim mrežama poput facebooka, twittera, flickera, vimea, youtubea, na kojima je zabranjeno postavljanje novih promidžbenih sadržaja koji se objavljuju stranicama povezanih privatnih korisnika ili dostavljaju na njihove e-mailove.

Eventualni prekršitelji izborne šutnje mogu računati s novčanim kaznama - od tri tisuće kuna za fizičku do čak pola milijuna kuna za pravnu osobu.

Građani će u drugom krugu birati 11 župana, gradonačelnika Zagreba te gradonačelnike još 85 gradova i 164 općine na mandat od četiri godine.

Drugi krug izbora raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata za čelna mjesta u prvom krugu nije dobio potrebnih više od 50 posto glasova birača koji su izišli na izbore.

Lokalne izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će u nedjelju u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11 i 16 sati. (Hina)

Pročitano 1660 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Portal HRV