Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Okrugli stol o sigurnosti novinara

Okrugli stol o sigurnosti novinara Foto: HRV/Valerija Lozančić

Sigurnost novinara temelj je novinarstva kao javnog dobra, a uspostava protokola kojim bi novinari MUP-u mogli prijavljivati zaprimljene prijetnje veliki je iskorak, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u organizaciji novinarskih strukovnih organizacija, prenosi Hina.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever istaknula kako je unapređenje sigurnosti novinara na nacionalnoj razini zajednički cilj ostvariv u suradnji s nadležnim institucijama, kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa.

''Protokoli su u fazi pregovaranja, a sve se bazira na preporukama Europske komisije o sigurnosti novinara. Na toj bazi se pokušava uspostaviti suradnja koja će, nadam se, završiti nekim čvrstim protokolom i ugovorom o suradnji'', kazala je Sever.

Dodala je i kako je jedan od važnih zahtjeva novinarskih strukovnih organizacija usmjeren i prema poslodavcima - vlasnicima medijskih kuća da i oni osiguraju i sredstva i mehanizme za zaštitu novinara jer, kako je Sever istaknula, brojke pokazuju da su napadi na novinare sve žešći i češći.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko naglasio je kako je sigurnost novinara tema od općeg javnog interesa

''U posljednjih godinu dana HND i SNH obavili su čitav niz razgovora s nadležnim ministarstvima uključivši i MUP, a konkretne rezultate uskoro ćemo predstaviti'', kazao je Zovko.

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček-Fila istaknula je iznimnu važnost suradnje novinarskih organizacija i nadležnih institucija.

''U koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova i s novinarskim strukovnim organizacijama – HND-om i SNH pripremili smo protokol – sporazum o suradnji kojim bi se novinarima pružala stanovita online platforma i stalna komunikacija prema MUP-u gdje bi mogli prijavljivati prijetnje''. Dodala je da su u pripremi i dva protokola iznimno bitna za obavljanje novinarske djelatnosti, a vezani su uz zaštitu njihove sigurnosti kada izvještavaju s javnih okupljanja i na žurno prijavljivanje kaznenih djela.

''Ovakvih protokola nema u većini zemalja EU, te ocjenjujem to velikim korakom unaprijed'', rekla je Jasna Vaniček-Fila.

Pročitano 337 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI