Ispiši ovu stranicu

Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka Foto: HRV/Matea Karlović

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

Čestitajući građanima Osijeka Dan grada   premijer Andrej Plenković je ocijenio da se u Osijeku na svakom koraku vidi provedba projekata koji taj slavonski grad pretvaraju u mjesto ugodnog življenja.

"Osijek doista predstavlja gospodarsko, političko i svako drugo središte Slavonije i to nas raduje jer sve što se ovdje radi, radi se poradi samih građana. Stoga mi je drago da smo ovdje uložili i ulažemo velika sredstva", rekao je Plenković koji je uoči svečane sjednice u promet pustio novoizgrađeni dio A5 koridora autoceste od Osijeka do Belog Manastira.

"Komplementarnost mjera ovdje se jako dobro vidi. U Osiječko-baranjskoj županiji je već dulje vremena orgaizirano da djeca u osnovnim školama imaju besplatni brok i mi smo sada proširili tu važnu gestu, koja će omogućiti da u hrvatskim školama više ne bude gladnih osnovnoškolaca. Riječ je o 311.000 učenika u našim osnovnim školama, a osigurnih 544 milijuna kuna u proračunu za 2023. su zalog kvalitetnog zaokruživanja politke usmjerene prema građanima", poručio je.

Rekao je i da su besplatni udžbenici, obrok i prijevoz za učenike cilj politike Vade.

Dotaknuo se i kriza koje su pogodile društvo u proteklih nekoliko godina, od covida do energetske i finacijske krize,  i ponovio da je Vlada cijelo to vrijeme poduzimala ispravne korake koje su rezultirale očuvanjem egzistencije hrvatskih obitelji, radnih mjesta, čak i povećanjem njihovog broja, te pomoći gospodarstvu i poduzetništvu.

"Pokazali smo koliko je važna solidarnost kao ključno kršćansko načelo svih politika i koje omogućuje Vladi da pravedno distribuira sredstva koja ima u proračunu", rekao je premijer Plenković.

Osim njega svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ministar rada rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Poltike Marijan Piletić.

Među uzvanicima je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović  te nadbiskup đakovačko-osiječki, mons. Đuro Hranić.

Dan grada, 236 godina Osijeka, čestitao je i osješko-baranjski župan Ivan Anušić ocjenom da između gradske i županijske vlasti nema otvorenih pitanja te da se planovi realiziraju u zajedništvu.

Gradonačelnik Ivan Radić  je ocijenio kako je "rapidno vidljivo da Osijek raste iz godine u godinu", i istaknuo da se u gradu trenutačno reliziraju projekti vrijedni više od milijardu kuna.

 Izdvojio je obnovu Tvrđe, vrijednu 127 milijuna kuna, modernizaciju tramvajske infrastrukture, kupnju 13 novih autobusa, gradnju pročistača otpadnih voda, a do kraja iduće godine promenadom najdužom u ovom dijelu Europe bi se, najavio je, trebali spojiti Donji i Gornji grad.

"Osluškujemo naše sugrađane i zajedno s njima realiziramo ono što je potrebno u gradu Osijeku. Imamo odlične gospodarske rezultate, po neto dobiti u poduzetništvu smo na trećem mjestu u Hrvatskoj, a cilj nam je stvoriti Osijek najpoželjenijim mjestom za život", poručio je gradonačelnik Radić.

Dodijeljena su i nagrade zaslužnima te je Pečat grada Osijeka primio Zvonimir Bogdanović, a Zlatnu plaketu Grb grada Osijeka Centar za nestalu i zlostavljanju djecu Osijek dok je Zlatnom plaketom Grbom grada Osijeka za životno dijelo nagrađena Vera Svoboda Njikoš.

Građani Osijeka Dan grada obilježavaju u spomen na 2. prosinca 1786. kada su tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina.

Pročitano 384 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar