Ispiši ovu stranicu

U Aljmašu žive jaslice na Badnjak i Sveta tri kralja

Žive jaslice iz 2009. Žive jaslice iz 2009. Foto: Župa Pohođenja BDM u Aljmašu

U rujnu ove godine Župa Pohođenja BDM i Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu dobili su novog župnika i upravitelja, Osječanina Tomislava Ćurića, koji je u Aljmaš došao nakon 16 godina provedenih u Slavonskom Brodu.

Aljmaško Svetište Gospe od Utočišta jedno je od četiri najpoznatija marijanska svetišta u Hrvatskoj, uz Mariju Bistricu, Trsat i Sinj. Svetište u Aljmašu prima veliki broj hodočasnika, godišnja brojka zna premašiti i 100.000 posjeta, a novi župnik ima u planu osmisliti i provoditi nove sadržaje koji bi privukli kako hodočasnike, vjernike, ali i sve zainteresirane posjetitelje. Iz tog je razloga, na samom početku svoga služenja u Aljmašu, odlučio revitalizirati i ponovno pokrenuti Žive jaslice.Tomislac Ćurić

Organizacijom manifestacija i događanja želi se dati podrška i lokalnim OPG-ima koji na taj način dobivaju mogućnost i prostor za predstavljanje i prodaju svojih proizvoda. Iz tog je razloga prošli vikend održan Sajam OPG-a u prostoru ispred aljmaške crkve, na kojemu su udruge i lokalni proizvođači izložili svoje proizvode.

Sajam je umjesto dva dana održan samo u nedjelju, jer su u subotu svi dali podršku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu. Čak se i na nedjeljnom Sajmu pratio povratak reprezentacije u Zagreb na velikom vanjskom TV ekranu.

Aljmaš je od 2007. do 2010. godine, bio jedno od prvih mjesta u istočnoj Hrvatskoj koje je, u suradnji s Agencijom lokalne demokracije iz Osijeka, organiziralo Žive jaslice. Žive jaslice su tada održane prema talijanskom modelu, a 2008. godine tri kralja su glumili gosti iz Italije, nakon čega su se Aljmašani pridružili talijanskim Živim jaslicama.

Nakon 2010. godine dogodio se zastoj u organizaciji Živih jaslica, no one se ove godine vraćaju na staru lokaciju ispred crkve, a ponovno veliku podršku organizaciji daje i Općina Erdut.

Ovu subotu, na Badnjak, 24. prosinca, od 17 do 20 sati, ispred crkve u Aljmašu bit će uprizorene Žive jaslice, a sve uloge imat će lokalni Aljmašani. Posjetitelji će ponovno moći uživati u lokalnim gastronomskim delicijama, a očekuje ih i nekoliko iznenađenja.

Žive jaslice će, osim na Badnjak, biti održane i na blagdan Bogojavljenja – Sveta tri kralja, 6. siječnja 2023. godine (petak), također u 17,00 sati ispred crkve u Aljmašu.

Pročitano 281 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI