NAJNOVIJE
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)
Prvi rezultati - 25 posto obrađenih biračkih mjesta - HDZ osvaja 67 mandata

Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41, treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 21:53)
Penava: "Izbori određuju smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca."

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon glasovanja izrazio je nadu da će veliki broj građana izaći na ove izbore jer to, kako je rekao, određuje smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Izlazna anketa: HDZ-u 58 mandata, Rijekama pravde 44, a DP-u 13 mandata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta, a prenosi Hina.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Zatvorena biračka mjesta

Hrvatski birači birali su saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine, a koga su izabrali trebali bi doznati kasno navečer kada bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) trebalo objaviti izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:13)
Glasovala polovica birača, njih 1, 6 milijuna

Više od polovice hrvatskih birača, 50,6 posto, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je danas do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

(Srijeda, 17 Travanj 2024 17:13)

Na aktualcu pitanja vezana uz tekuće i buduće projekte, parkirališta, topli obrok u školama, stipendije...

Na aktualcu pitanja vezana uz tekuće i buduće projekte, parkirališta, topli obrok u školama, stipendije... Foto: Valerija Lozančić

Održana je 14. sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara kojoj je, kako i obično, prethodio aktualni sat s brojnim vijećničkim pitanjima upućenim gradonačelniku Ivanu Penavi.

Vijećnik iz redova HDZ-a Igor Gavrić pitao je postoji li mogućnost da učenici osmih razreda u okviru posjeta Vukovaru posjete i Vukovarski vodotoranj po cijeni od 10 kuna. Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako to ovisi o Ministarstvu hrvatskih branitelja s kojima komunikacija o temi traje već dvije godine te da postoje i grupne ulaznice koje su niže od pojedinačnih i primjenjuju se i na ovu skupinu posjetitelja.
U ime Kluba vijećnika HDZ-a upitao je zašto, osim središta, Grad nije okićen prigodnom rasvjetom. Gradonačelnik je odgovorio kako mu je žao, ali razlog je poskupljenje energenata te redukcija javne i dekorativne rasvjete. Izrazio je nadu kako će iduće godine situacija biti bolja te će grad ponovno biti okićen.

Vijećnika iz redova HDZ-a Stjepana Mađarca zanimalo je može li se što učiniti s derutnim privatnim objektima koji predstavljaju opasnost za građane.
Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako je situacija komplicirana jer je većina vlasnika takvih objekata umrla, nepoznata ili su izvan RH pa je teško doći do njihove suglasnosti za uklanjanje takvih objekata.
-Prije potresa na Banovini i vojska nam je pomagala pri raščišćavanju, a sada se borimo s tim problemom koliko je to moguće. Szoga apeliramo na vlasnike da svoje objekte dovedu u prihvatljivo stanje. Nadam se da ćemo iduće godine uspjeti riješiti derutne objekte u središtu grada – rekao je pročelnik Čulig.
Mađarac je upitao i o mogućnostima izgradnje kamp odmorišta na što mu je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić odgovorila kako je to jedan od projekata kojeg planiraju provoditi kroz ITU mehanizam.

Vijećnik iz redova HDZ-a Nikola Mažar upitao je što će biti s dva kapitalna projekta Grada Vukovara iz Intervencijskog plana – izgradnjom Ekonomske škole Vukovar i Adrenalinskog parka Anica s obzirom da su njihove stavke u proračunu znatno umanjene kao i stavka za gospodarstvo. Gradonačelnik je odgovorio kako je izvođač radova na ovim projektima pred stečajem, a Grad Vukovar pokrenuo je sudski proces te uspio naplatiti bankovnu garanciju od 7,5 milijuna kuna zbog neizvršavanja ugovora. Samo 20% radova na izgradnji Ekonomske škole je odrađeno pa su zbog velikog rizika radovi obustavljeni. U tijeku je i sudski proces jer smatraju da je Grad oštećen za 45 milijuna kuna o čemu dalje ovisi rasplet događaja. Slična je situacija i s projektom Adica, projekt je revidiran, objavljeni su troškovnici te će se uskoro raspisati nova nabava za izvođenje radova.
-Unatoč krizi, gospodarstvo u Vukovaru je i dalje u uzlaznoj putanji te na današnji dan Vukovar ima 1.500 zaposlenih osoba više nego što je to bilo 2015. godine, a vjerujem kako će se takav trend i nastaviti – rekao je Penava.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Krešimir Raguž (HDZ) upitao je hoće li Grad sugrađanima koji su se prijavili na natječaj za obnovljive izvore energije sufinancirati projekte. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako je Grad osigurao sredstava za sufinanciranje obnovljivih izvora energije kućanstvima, a postotak sufinanciranja znat će se kada budu poznati rezultati natječaja.

Vijećnik Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta upitao je postoji li mogućnost da se božićni advent ponovno organizira u središtu grada na što je gradonačelnik odgovorio da će napraviti ono što je u interesu građana tako da razmatraju i tu mogućnost.

Na upit vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića zašto građanima stižu opomene zbog neplaćanja dijela računa za struju i vodu koji sufinancira Grad, gradonačelnik je rekao kako su problemi kadrovski te da će ih riješiti.

Vijećnik SDSS-a Zoran Rokvić upitao je zašto je došlo do povećanja cijene odvoza komunalnog otpada, a direktor tvrtke Komunalac Igor Štrangarević rekao je kako je povećan paušal zbog zasebnog prikupljanja biootpada što je pojašnjeno i u podijeljenim letcima.

Vijećnika DP-a Radivoja Đurića zanimalo je postoji li mogućnost izgradnje ustanove za branitelje koji su sve stariji i mnogi od njih više ne mogu živjeti sami u svojim kućama. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao je kako razmišljaju u smjeru izgradnje centra koji će skrbiti za stariju braniteljsku populaciju i nada se da će u dogledno vrijeme riješiti taj problem.

Vijećnik DP-a Sava Manojlović upitao je koliko učenika i studenata stipendira Grad. Pročelnik Dimić je rekao kako ima 256 učeničkih i studentskih stipendija od kojih je 100 za deficitarna zanimanja, što je rekordan broj kod takvih zanimanja.

Vijećnik DP-a Igor Naletilić upitao je kada će biti završeni radovi na izgradnji parkirališta na prostoru stare tržnice, a direktor Komunalca Štrangarević je odgovorio kako će parking biti otvoren do sredine siječnja.

Vijećnica Jasmina Jukić (HS) upitala je koja će zona naplate biti navedeno parkiralište, a Penava je odgovorio kako je riječ o prvoj zoni naplate.

Potpredsjednik Gradskoga vijeća, DP-ov David Vlajčić podsjetio je kako je osnovan fond za pozajmice udrugama civilnog društva iz Vukovara za provođenje programa i projekata te upitao koliki je do sada odaziv.Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš rekao je kako je Vukovar prvi i jedini grad koji je uveo pozajmice udrugama civilnog društva jer je uočio kako na operativnoj razini postoji veliki problem udruga koje nisu na vrijeme dobivale odobrena sredstva. Mjera se pokazala kvalitetnom, a iskoristile su  je već dvije udruge. Za ovu mjeru u idućoj godini osigurano je 500.000 kuna.

U ime Kluba vijećnika DP-a Vlajčić upitao je kako će se realizirati mjera Vlade RH u okviru koje bi svi učenici osnovnih škola u drugome polugodištu trebali imati besplatne tople obroke. Pročelnik Dimić je rekao kako je navedena mjera pohvalna, no osnivači još nemaju nikakvu uputu kako će biti realizirana s obzirom da nemaju sve škole iste uvijete. Nada se kako će tijekom idućeg tjedna dobiti upute i održati sastanak s ravnateljima. Jedno od prihvatljivih rješenja je opremanje centralne kuhinje poput one koja funkcionira u dječjim vrtićima.

Vijećnika Srđana Milakovića (DSS) zanimalo je je li Grad Vukovar spreman za prijavu na natječaj ITU mehanizma te koje će projekte kandidirati. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac odgovorio je da je strategija u finalnoj izradi te je Grad Vukovar spreman za prijavu na natječaj. Početkom ovog tjedna održana je zadnja koordinacija na kojoj je napravljena konačna lista kompletnog urbanog područja grada Vukovara koja se sastoji od 26 projekata, a prioritet je unutarnje opremanje Grand Hotela. Kroz ITU mehanizam za kompletno urbano područje za provedbu projekata povući će se 136 milijuna kuna, od čega će se 90 milijuna kuna sliti u sam grad Vukovar.

Pročitano 304 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija