Ispiši ovu stranicu

Gradski proračun Vukovara smanjen za nešto više od 105 milijuna kuna

Gradski proračun Vukovara smanjen za nešto više od 105 milijuna kuna Foto: Marija Molnar

Rebalans proračuna i odluka o otpisu dugovanja građanima i pravnim osobama, obilježile su posljednju ovogodišnju sjednicu Gradskog vijeća Vukovara.

Nakon prvog rebalansa proračuna Grada Vukovara u lipnju kojim su smanjena sredstva za 60 milijuna kuna, na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara većinom glasova usvojen je drugi ovogodišnji rebalans. Ovom je odlukom proračun Grada Vukovara za 2022.godinu smanjen za nešto više od 105 milijuna kuna.

Protiv ove odluke su glasovali vijećnici HDZ-a.

- Proračun koji je bio planiran u iznosu od 330 milijuna, završit će na 160 milijuna. Ako pogledamo da je prošle godine proračun bio planiran u iznosu od pola milijarde kuna, ovakva je gradska politika Vukovarce dovela da s 500 dođu na 160 milijuna i to je kapitulacija gradske politike -istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara Nikola Mažar.

GRAĐANIMA I PRAVNIM OSOBAMA OPROŠTENO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA DUGA

Najviše je rasprave na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izazvala odluka o otpisu dugova građanima i pravnim osobama na ime komunalne naknade i nakade za uređenje voda, komunalnog doprinosa, zakupa javnih površina, najma poslovnog prostora te ostalih osnova za koje je utvrđena nemogućnost naplate.

Riječ je o 2 157 970, 57 kuna nenaplaćenih dugovanja do 30.studenoga 2022.godine koje gradske službe nisu uspjele naplatiti raspoloživim mjerama – opomenama i ovrhama, ali i odustajanjem od naplate s obzirom da su potraživani iznosi manji od iznosa pokretanja sudskih potupaka. Dio potraživanja se nije mogao naplatiti i zbog zastare.

- Nama je žao zbog svih tih potraživanja koja nismo uspjeli naplatiti, međutim postoje zakonska ograničenja - rekla je tijekom obrazlaganja ove odluke pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Vukovara Vlasta Šibalić.

Iako su većinom glasova usvojili odluku o otpisu potraživanja, vijećnici su izrazili svoje negodovanje, osupnutost, a neki i šokiranost imenima dužnika među kojima su brojni poznati Vukovarci, ali i pitajući se kakvu poruku time šalju ostalim građanima.

- Ovime poštenim ljudima, građanima koji redovno plaćaju svoje račune šaljemo poruku da nitko ne mora ništa plaćati, bit ćemo socijalni grad i otpisivat ćemo sve svima - komentirala je Jasmina Jukić iz Hrvatskih suverenista.

IMENOVANA NOVA RAVNATELJICA GRADSKE KNJIŽNICE VUKOVAR, VIJEĆNICI JOJ NISU USVOJILI IZVJEŠĆE

S deset glasova za i sedam suzdražanih na sjednici je imenovana i nova ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Anita Baier Jakovac koja je i podnijela izvješće o radu ove ustanove za 2021.godinu. Vijećnici izvješće nisu prihvatili.

Naime, to izvješće koje je prethodno usvojilo Upravno vijeće Gradske knjižnice Vukovar, na stol gradonačelnika Vukovara Ivana Penave stiglo je 14.veljače 2022.godine, prihvaćeno je i dano na usvajanje Gradskome vijeću Vukovar. Izradila ga je bivša ravnateljica vukovarske knjižnice Jelena Miškić koju je Gradsko vijeće Vukovara smijenilo krajem listopada ove godine, a upravo imenovana Baier Jakovac ustvrdila je na sjednici Gradskoga vijeća da je izvješće njezine prethodnice manjkavo i da ne prikazuje stvarno stanje.

Na pitanje vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića zašto se 10 mjeseci čekalo da izvješće o radu te ustanove bude uvršteno na dnevni red gradskoga vijeća i kakvih će posljedica neusvajanja toga izvješća biti za Upravno vijeće Gradske knjižnice Vukovar, jer neusvajanje predstavlja i svojevrsno izražavanje nepovjerenja predstavničke vlasti prema tom tijelu, predsjednik Gradskoga vijeća Vukovar Željko Sabo je odgovorio da neće biti nikakvih posljedica.

STRANKAMA OD 665 DO 133 EURA MJESEČNO

Vijećnici su, između ostaloga jednoglasno prihvatili i odluku o raspoređivaju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Vukovara i nezavisnih vijećnika po kojoj na mjesečnoj bazi stranka Ivan Penava nezavisna lista za pet vijećnika dobiva 665 eura mjesečno, Hrvatska demokratska zajednica za pet vijećnika i jednu vijećnicu 678,30 eura, Hrvatska konzervativna stranka za tri vijećnika i jednu vijećnicu 545,30, Samostalna demokratska srpska stranka za dva vijećnika 266, te po 133 eura Demokratski savez Srba, Kandidacijska lista grupe birača – Željko Sabo i Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati – HNS koji imaju po jednog vijećnika.

Vijećnici su izglasali i donošenje Kodeksa ponašanja gradskih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vukovara u sprječavanju sukoba interesa.

Zaključujući sjednicu predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Željko Sabo, naglasio je kako je ove godine vijeće izvrsno radilo te svima poželio sretnu Novu godinu.

- Ni jedan vijećnik nije dobio opomenu, a to govori o tolerantnosti svih vijećnika koji su raspravljali o brojnim točkama koje smo imali. Medijima zahvaljujem na korektnom praćenju događanja u Vukovaru i sjednica Gradskog vijeća. Želim vama i vašim obiteljima dobro zdravlje u 2023. godini - poručio je Sabo.

Pročitano 358 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar