Ispiši ovu stranicu

Bivši veleposlanik SAD-a Peter Galbraith posjetio Vukovar

Bivši veleposlanik SAD-a Peter Galbraith posjetio Vukovar Foto: VSŽ

Prvi veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Peter W. Galbraith posjetio je povodom obilježavanja 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25 godina od završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, Vukovar i Vukovarsko – srijemsku županiju. 

 -Ovo je drugi puta da sam se vratio u Vukovar u posljednjih 25 godina. Kada sam ga posjetio kao veleposlanik, Vukovar je bio u ruševinama. Sada je to obnovljeni grad – rekao je bivši veleposlanik Galbraith na sastanku sa županom i suradnicima.

Prisjećajući se svoje uloge i potpisivanja Erdutskog sporazuma, veleposlanik Galbraith je rekao kako je ponosan na ono što su u vrijeme kada je potpisan Erdutski sporazum on i SAD učinili.
-Osobno sam ponosan i ponosan sam na ono što su učinile SAD u to vrijeme, ali pravi uspjeh treba pripisati ljudima koji ostali ovdje živjeti, lokalnoj vlasti, državi Hrvatskoj, unatoč tome što prostora za unapređenje zajedničkog suživota ima još puno – istaknuo je.

Župan Dekanić složio se da prostora za napredak ima puno.
-Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja kojom je završio Domovinski rat veliki je uspjeh za Hrvatsku i ljude koji su ovdje ostali živjeti, koji su se vratili. U našoj je županiji prije Domovinskog rata živjelo je oko 250.000 stanovnika, a sada ih je nešto više od 140.000. Danas je naš prioritet rješavanje demografskih pitanja i ostanak stanovništva na ovim prostorima – poručio je župan.

Nakon sastanka u Palači Srijem veleposlanik Galbraith obišao je Nacionalnu memorijalnu bolnicu „dr. Juraj Njavro“. Položio je vijenac i upalio svijeću na Ovčari – mjestu najvećeg zločina u Domovinskom ratu na kojem je ubijeno 200 hrvatskih branitelja i civila dovezenih iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata položio je vijenac i upalio svijeću u čast svih žrtava stradalih u Domovinskome ratu. Svoj posjet Vukovaru zaključio je obilaskom Vukovarskog vodotornja, šetnjom središtem grada te kratkim obilaskom dvorca Eltz.

 

Pročitano 238 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić