Ispiši ovu stranicu

U ožujku završetak izgradnje obaloutvrde rijeke Vuke u središtu Vukovara

U ožujku završetak izgradnje obaloutvrde rijeke Vuke u središtu Vukovara Foto: Valerija Lozančić

U tijeku je projekt uređenja rijeke Vuke i obalnog pojasa kojim se gravitirajućim područjem uz rijeku izgrađuje sustav koji omogućuje upravljanje vodnim režimom Vuke te se izgrađuje sustav obrane od poplava.

Projekt sadrži 6 zasebnih faza.
Do danas je realizirano 92% radova 1. i 2. faze uređenja Vuke koji se odnose na gotovo dovršenu obaloutvrdu na obje obale Vuke u središtu grada, a dovršeni su radovi na izgradnji gumene pregrade koja je od posebne važnosti jer se njome uspostavlja upravljivost vodnog režima Vuke. Potpuni dovršetak 1. i 2. faze očekuje se do kraja ožujka ove godine, a vrijednost ovih faza je 1.706.042,41 EUR bez PDV-a.

Usporedno, od 2019. godine traju radovi i na 6. fazi projekta koji se odnose na rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali Vuke, a odnose se na izgradnju pješčanog nasipa i probijanje zemljanog nasipa bivše željezničke pruge s ciljem spajanja novog nasipa na postojeću šetnicu uz Vuku. Izvedeno je 75% radova ove faze projekta, a završetak se očekuje u srpnju. Vrijednost ove investicije je 854.878,22 EUR bez PDV-a.

Radove na uređenju rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada obišao je i gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima i predstavnicima Hrvatskih voda.
- Obala Vuke uređuje se od samoga ušća pa sve do Lušca, ali naravno da je većini naših građana najvažniji ovaj dio u samom središtu grada, odnosno prvih 400 metara. Do kraja ljeta bit će uređena kompletna obala Vuke, ali i njeno korito, pješačka zona i šetnica od Adice do željezničkog mosta. Projekt je imao uzlazne i silazne putanje, probleme s izvođačima, zaostalim minsko-ekspolozivnim tvarima te vodostajem, ali smo ga unatoč tome uspjeli privesti kraju na zadovoljstvo svih nas iz Grada i građana Vukovara i uz podršku i kvalitetnu suradnju s Hrvatskim vodama -rekao je gradonačelnik.

Mario Spajić, zamjenik direktora Hrvatskih voda Vodnogospodarskog odjela za Dunav Osijek također je podsjetio na probleme s kojima su se susretali od sklapanja prvog ugovora s izvođačem radova 2015. godine, a koji je raskinut 2018. godine kada je sklopljen ugovor s novim izvođačem koji radove završava sukladno dogovorenim rokovima.
-Izuzetno mi je drago vidjeti da se radovi na 1.i 2.fazi bliže kraju nakon čega slijede i ostale faze – rekao je Spajić te podsjetio na sve prednosti koje će donijeti uređenje Vuke.
-Korito rijeke Vuke nije zadovoljavalo standarde vezano za urbanističke, hidrotehničke, a niti ekološke zahtjeve. Tijekom ljetnih mjeseci zbog izuzetno niskog vodostaja imali smo nedostatak vode. Dovršetkom projekta uredit će se obala i obalni pojas, a izgradnjom gumene pregrade omogućit će se da korito rijeke Vuke bude ispunjeno vodom visine oko 3 metra. Osim ekološkog i estetskog značaja, to će jako puno značiti i za staro korito rijeke Vuke, tzv. Radinu baru te Dudik koje je značajno mrijestilište za ribe - poručio je Spajić.

Ukupna vrijednost radova za cjelokupno uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara iznosi 6.058.659,38 EUR bez PDV-a, a očekuje se da će biti gotovi krajem 2025.godine.

 

Pročitano 366 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić