Ispiši ovu stranicu

Probna matura ove godine prvi put online

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Ovogodišnji maturanti od prvoga dana veljače mogu sa stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja preuzeti probne ispite mature, koji se prvi put provode online, a uspjeh će moći provjeriti mjesec dana kasnije - 1. ožujka, kada će Centar objaviti rješenja.

Prema riječima ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinka Filipovića ovo je prilika da maturanti vide jednu od inačica koje su pripremljene za državnu maturu iz svih obveznih i izbornih predmeta, a koja se neće pojaviti na samim ispitima u lipnju.
- Inačica je dostupna svakome, ali je prije svega namijenjena ovogodišnjim maturantima da na temelju uvida u sadržaj i strukturu ispita dobiju što jasniju sliku kakav ih ispit očekuje u lipnju, odnosno od 31. svibnja do 28. lipnja kada se mature pišu. Cilj je da kada 1. ožujka dobiju rješenja ispita da usporedbom svojih rješenja vide što u iduća tri, tri i pol mjeseca trebaju popraviti do državne mature – pojasnio je Filipović naglašavajući kako probna matura nije obvezna.

Maturanti će na online probnim ispitima imati priliku vidjeti i kako će izgledati hrvatski jezik koji je od ove godine jedinstven ispit, nema više i niže razine, a esej je ponovno uvjet za prolazak. Kako bi učenici provjerili uspješnost napisanog eseja, Filipović je pojasnio kako će stručna radna skupina pripremiti primjer mogućih rješenja iz kojega će maturanti moći vidjeti u kojoj mjeri su više ili manje uspješno napisali esej.

Trošak ovogodišnje online probne mature je oko pola milijuna kuna.

Probna matura prvi se put pisala prošle godine, a jedan od ciljeva bio je taj da se učenici upoznaju i s procedurom zaprimanja, otvaranja i ponovnog vraćanja ispita u ispitne vrećice. Ovogodišnji maturanti imaju to iskustvo s obzirom na to da su prošle godine zajedno s tadašnjim maturantima također pisali probne ispite pa je taj dio ove godine na neki način izbjegnut.

Pročitano 280 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI