Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru će biti posađeno preko 2.500 sadnica drveća

U Vukovaru će biti posađeno preko 2.500 sadnica drveća Foto: Klaudija Boras

Grad Vukovar sustavno skrbi o zelenim površinama u Vukovaru, a s brigom nastavlja i dalje pa je tako putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sredstva za sadnju drveća i ukrasnog bilja na području cijeloga grada.

Na konferenciji za medije o tome kako su osigurana nova sredstva za sadnju drveća i ukrasnog bilja na području Vukovara, izvijestili su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig.

Penava je naglasio kako se Grad Vukovar s projektom sadnje drveća i ukrasnog bilja prijavio na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama te na taj način za još zeleniji Vukovar osigurao 80% sredstava za provedbu projekta.
- Sadnja velikog broja sadnica drveća, njih 2.510 na području grada Vukovara. Podsjećam i zahvaljujem svim građanima koji su se odazivali u do sada svim sličnim akcijama sadnje koje smo provodili. Nadam se kako ćemo u jesen krenuti s akcijama sadanje kada vegetacija krene u mirovanje – rekao je Penava.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac dodatno je pojasnio na kojim će se sve lokacija saditi.
- Projekt sadnje sastoji se od dva dijela, jedan obuhvaća sadnju uz prometnice i biciklističke staze na području Vukovara, a drugi obuhvaća pošumljavanje golih površina poput one u Vatikanskoj ulici kod suhozida. Kroz projekt i sredstva koja smo osigurali u mogućnosti smo pribaviti malo starije sadnice kojima će trebati manje vremena za rast i cvat – pojasnio je Sušac.

Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig istaknuo je kako se Grad Vukovar pripremao za ovakav poziv koji omogućuje kompletno uređenje grada kojemu je ratom uništena i vegetacija.
- Prijavili smo se za sadnju na području 27 lokacija na području Vukovara, a riječ je o prilično frekventnim ulicama. Saditi će se japanska trešnja, javor, topola, lipa, kesten, hrast, jasen i platana, a samo za park šumu Adica planirano je oko 1500 sadnica – pojasnio je Čulig navodeći kao je riječ o obimnom poslu koji uz nabavu sadnica obuhvaća i sadnju, ali i održavanje, što je u konačnici i cilj.
- Trideset mjeseci je sama provedba, a nadam se kako ćemo do kraja 2024. okončati projekt, a sam postupak sadnje i nabave raspodijelit ćemo sukladno mogućnostima vremenskim uvjetima – zaključio je Čulig.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 443.493,82 eura od čega Fond za zaštitu okoliša sufinancira iznos od 354.795,05 eura.

 

Pročitano 259 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI