Ispiši ovu stranicu

HGSS se priprema za preseljenje iz Vinkovaca u Vukovar

HGSS u Vukovaru HGSS u Vukovaru Milan Paun

Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se bavi potragama za nestalim osobama i spašavanjem životno ugroženih osoba, u Hrvatskoj ima 25 stanica, u načelu po jednu u svakoj županiji, no četiri županije imaju po dvije stanice.

Služba za Vukovarsko-srijemsku županiju, koja ima oko 30 volontera, među njima i nekoliko žena, nalazi se u Vinkovcima, no do kraja godine preselit će u Vukovar gdje je u Gospodarskoj zoni Vukovar na Priljevu u tijeku uređivanje nekadašnje zgrade Vatrogasnoga doma tvornice Borovo, doznali smo od Zlatka Bekića, pročelnika HGSS stanice Vinkovci.

- HGSS je od Grada Vukovara kupio taj objekt. Radi se o ratom devastiranoj zgradi od koje su ostali samo zidovi, no pokazalo se da ima dobru statiku jer je dobro građena pa smo ju odlučili kupiti i obnoviti. Nama je zanimljivo što zgrada ima vatrogasni toranj koji smo sada prenamijenili za poligon za spašavanja s visine i iz dubine jer do prve ozbiljne planine i stijene imamo čak 500 kilometara. Zato to uvježbavamo na tornju. Već četiri godine obnavljamo taj dom, postupno sukladno novcu kojim raspolažemo. Prema planu gradnja bi trebala biti završena ove godine, a uselili bismo do kraja godine. Ostalo nam je za izgraditi nadstrešnicu iznad ulaza u objekt i nadstrešnicu za pet parkiranih vozila. Radovi na objektu i tornju završeni su i sada smo u fazi unutarnjega opremanja, odvoza namještaja, računala i opreme – kaže Bekić.

Trenutno je stanica u Vinkovima u iznajmljenom prostoru koji je postao premalen i ne zadovoljava svim potrebama. Na kupnju objekta u Vukovaru odlučili su se i zbog apliciranja projekta na europske fondove jer moraš biti vlasnik objekta budući da fondovi ne financiraju radove na objektima u tuđem vlasništvu.

Nakon preseljenja u Vukovar dio opreme ostat će u Vinkovcima u sadašnjem prostoru službe jer cilj je imati ispostave u svim gradovima kako bi služba mogla što brže izaći na teren sa svom potrebnom opremom.

Na području naše županije volonteri HGSS-a najviše posla imaju u pronalaženju nestalih osoba, posebno vezano uz vodu budući da su ovdje dvije velike rijeke Dunav i Sava te više jezera.

Ostala spašavanja su ugroženih osoba u dubinama ili na visinama, a naši volonteri sudjeluju i u akcijama spašavanja diljem Hrvatske.

Najzahtjevnije su potrage za utopljenicima u Dunavu budući da je vidljivost u vodi neznatna, svega dvadesetak centimetara.

Pročitano 302 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun