Ispiši ovu stranicu

Visoke novčane kazne za spaljivanje bio otpada

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane da ne spaljuju biljni otpad jer to često uzrokuje požare. Savjetuju zbrinuti ga na ekološki način, kompostirati ili odložiti u reciklažna dvorišta, čime se i pomaže u održivom gospodarenju otpadom.

- Apeliramo na građane da biljni otpad zbrinjavaju na ekološki način koji može uključivati kompostiranje čime stvaramo prihranu za sadnju i sjetvu te time smanjujemo vlastite troškove i pridonosimo sigurnosti. Također, biljni otpad može se zbrinuti i u reciklažna dvorišta čime pomažemo u održivom gospodarenju otpadom -  priopćili su iz HVZ-a.

Za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura. Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom. Ukoliko su ova djela učinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora, navode iz Vatrogasne zajednice.

Pročitano 262 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI