Ispiši ovu stranicu

Obilježena 16. godišnjica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

Ilustracija Ilustracija Foto: Valerija Lozančić

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, svečano je, uz nazočnost vrhovnog zapovjednika HR OS– predsjednika Zorana Milanovića, obilježena 16. godišnjica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Brigada je ustrojena 20. ožujka 2007. godine, a stasala je na temeljima legendarnih postrojbi iz Domovinskog rata – 3., 5. i 7. gardijske brigade, stoga i bojne ove brigade danas nose njihovo ime: tenkovska bojna “Kune”, 1. oklopno-mehanizirana bojna “Sokolovi” i 2. oklopno-mehanizirana bojna “Pume”. Pripadnici tih brigada prošli su sva ratišta diljem Hrvatske, a mnogi su dali svoj život u obrani domovine.
Danas je ova brigada druga po veličini u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, a čini glavninu manevarskih snaga Hrvatske vojske.

Vrhovni zapovjednik, predsjednik Milanović položio je vijenac kod spomenika poginulim braniteljima te se prigodno obratio vojnicima rekavši kako dugujemo vjernost članicama NATO-a, ali iznad svega je obrana hrvatske domovine.
- Vaš zadatak, vaša misija, vaše poslanje, kako god da to nazovemo, je obrana hrvatske domovine, naše države, jedine države, države do koje je jedino nama stalo najviše, a svima drugima manje ili puno manje. I to je ono na što ste prisegnuli – poručio je Milanović.

Na svečanosti se nazočnima obratio zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Valentin Skroza koji je kazao kako brigada čuva i njeguje tradiciju legendarnih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata.
-U tu tradiciju utkana je žrtva koju su podnijeli hrvatski branitelji i koja je temelj na kojem gradimo jaku i modernu postrojbu Hrvatske vojske - rekao je brigadir Skroza te podsjetio kako je 571 pripadnik tih brigada dao svoj život u Domovinskom ratu, sedamnaest je pripadnika nestalo, a njih 1888 ranjeno. 

Čestitku pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade povodom 16. obljetnice osnutka uputio je i ministar obrane Mario Banožić rekavši kako je u njihovim temeljima uspomena i snaga legendarnih Sokolova, Kuna i Puma, da su nasljednici istinskih pobjednika i domoljuba i neka s tom mišlju obavljaju sve zadaće koje se pred njih postave. Gardijska oklopno-mehanizirana brigada jedan je od dokaza kako je naša Hrvatska vojska izrasla u modernu oružanu silu izrazito cijenjenu među saveznicima i partnerima – poručio je Banožić rekavši kako će Ministarstvo obrane i Vlada Republike Hrvatske uvijek stajati iza svakoga od njih.

Pročitano 274 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić