Ispiši ovu stranicu

Vukovarski studenti uključeni u Erasmus+ projekte

Prodekanica Sanja Gongeta Prodekanica Sanja Gongeta Milan Paun

Erasmus+ je program Europske Unije kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport.

Ukupni proračun za tekuće razdoblje iznosi 26,2 milijarde eura.

U programu se pružaju mogućnosti svim dobnim skupinama i veliki izbor aktivnosti u visokom i školskom obrazovanju, strukovnom osposobljavanju, obrazovanju odraslih i mladih te u sportu.

Za sudjelovanje se svatko može prijaviti kao pojedinac ili to može prijaviti obrazovna ustanova. Među njima je i vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke koje je u Ersamus+ uključeno od 2014. godine. Njegovi su projekti vrijedni 550.000 eura, od toga 150.000 u sadašnjem provedbenom razdoblju koje je počelo 2021. i završava 2027. godine.

Čak 207 predavača i studenata bilo je u programu mobilnosti, a naše je veleučilište bilo nositeljem 16 projekata mobilnosti, njih pet još traje.

Sanja Gongeta, prodekanica za stručni i znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju, kaže da na veleučilištu prate europske standarde, tako i novitete Erasmus+ programa

- Sve smo naše Erasmus mobilnosti digitalizirali što je dio zelenoga plana Europske komisije. Registrirani smo na digitalnoj platformi i učinili smo to među prvima u Hrvatskoj. Sve smo zadane ciljeve realizirali te postali vidljivi na međunarodnoj mapi visokoga obrazovanja i povećali broj potpisanih sporazuma s partnerskim ustanovama u Europskoj Uniji i izvan nje, odnosno zemalja koje se žele priključiti Europskoj Uniji. Imamo više od 30 sporazuma, samo smo prošle godine potpisali deset. Ove smo godine aplicirali tri projekta, dva su nam odobrena. Omogućili smo izvođenje kolegija na engleskom jeziku na sva tri naša studijska programa jer na taj način privlačimo inozemne studente . Malo smo bili usporili za vrijeme koronakrize, no sada smo se aktivirali – rekla je Gongeta i dodala da predavači u mobilnosti usavršavaju svoje stručne kompetencije, a u fokusu mobilnosti su studenti.

Karolina Novinc, institucionalna Erasmus koordinatorica, pet godina vodi Erasmus programe na vukovarskom veleučilištu.

- Erasmus program donosi internacionalna iskustva kako studentima i predavačima koji odlaze u druge zemlje, tako i onima koji ostaju u Vukovaru i upoznaju strane studente i predavače. U ovom trenu imamo jednu studenticu u mobilnosti u BiH, jedan se student upravo vratio iz Turske, a jedna je diplomirana osoba otišla na praksu u Njemačku. U pripremi su mobilnosti za Poljsku, Češku i Francusku. Studenti su prepoznali koristi i benefite mobilnosti, mogu naučiti u drugim zemljama nova znanja i onda ih ovdje primijeniti. Svi se u se vratili zadovoljni, a požele i opet ići. Sve je to omogućila Europska komisija – rekla je Novinc te napomenula kako je veleučilište nositelj programa mobilnosti u kome su partneri iz BiH, Albanije, Gruzije i Ukrajine, zemalja koje žele članstvo u Europskoj Uniji.

 

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun