Ispiši ovu stranicu

Preminuo dr. Zlatko Šimunović

Zlatko Šimunović u svom domu Zlatko Šimunović u svom domu Milan Paun

U Nacionalnoj memorijalnom bolnici „Dr. Juraj Njavro” Vukovar u 88. godini života preminuo je 5. travnja 2023. godine poznati vukovarski liječnik i književnik dr. Zlatko Šimunović.

Posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka dr. Šimunovića bit će u utorak 11. travnja s početkom u 14 sati na Novom gradskom groblju Dubrava u Vukovaru.

Zlatko Šimunović rođen je 14. prosinca 1935. u Vukovaru gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij medicine počeo je u Zagrebu, a diplomirao na Medicinskome fakultetu u Beogradu.

Nakon pripravničkoga staža radni je vijek započeo u pedijatrijskoj službi Medicinskoga centra Vukovar uglavnom na zaštiti zdravlja školske djece i mladeži.

Poslijediplomski studij školske higijene upisao je u Zagrebu akademske godine 1970./71. te specijalizirao školsku medicinu 1974. Utemeljio je Službu za zaštitu zdravlja školske djece i omladine koju je i vodio do progonstva 1991. Magistrirao je u Zagrebu 1979. na temu Analiza propisanoga postupka razvrstavanja osoba ometenih u psihofizičkome razvoju.

Bio je član Društva liječnika školske i sveučilišne medicine pri Hrvatskome liječničkome zboru.

U Vukovaru je niz godina bio član Predsjedništva Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama te terapeut u Klubu liječenih alkoholičara kao i nastavnik stručnih predmeta u Medicinskoj školi te predavač u Crvenome križu i Civilnoj zaštiti. Bio je i predsjednik Gradskoga društva Crvenoga križa Vukovar.

Godine 1990. Zlatku Šimunoviću kao iskusnome liječniku priznat je naziv primarijusa.

 Prvu knjigu Školsko dijete i zdravlje Šimunović je objavio 1989. godine. Nakon rata u progonstvu u Zagrebu 1995. godine izlazi Vukovarski dnevnik u izdanju Školskih novina. Dom zdravlja Vukovar - crtice iz progonstva i povratak tiskan je u Vukovaru, izdavač Ogranak Matice hrvatske Vukovar, 2014. godine, a Knjiga poslije knjige podnaslovljena Kako se rađao Vukovarski dnevnik tiskana je 2015. također u Vukovaru i izdanju Ogranka Matice hrvatske Vukovar.

Tema Doma zdravlja Vukovar vrijeme je mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, a Šimunović je opisao i objavio niz dokumenata o integraciji zdravstvenih ustanova budući da je tada bio ravnatelj Doma zdravlja. Ta je knjiga 2016. godine dobila posebnu zlatnu povelju predsjednika Matice hrvatske Stjepana Damjanovića.

Zbirku pripovjedaka Priče iz liječničke torbe objavio je 2016. godine.

Posljednju šestu knjigu Susreti s uglednim osobama, promocije knjiga i priče objavio je 2018. godine. 

Prije rata Šimunović je u Vukovarskim novinama objavljivao kolumnu gdje je odgovarao na upite čitatelja o bolestima i liječenju, a objavljivao je i stručne radove u medicinskim časopisima.

 

Pročitano 664 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun