Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar ulaže značajne napore u suzbijanju komaraca

Tretman suzbijanja komaraca u Vukovaru Tretman suzbijanja komaraca u Vukovaru Foto: Grad Vukovar

Još početkom travnja, Grad Vukovar je započeo s provođenjem mjera suzbijanja komaraca na području Vukovara. Do sada je provedeno 5 larvicidnih tretmana kojima se u vodama umanjuje mogućnost razvoja i razmnožavanja komaraca, a u planu je provođenje još 8 takvih, svakih 10 do 15 dana.

Suzbijanje komaraca tretmanima sa zemlje započeto je 19. svibnja, a s obzirom na nepovoljnu godinu koja je uzrokovana visokim vodostajem Vuke, nepovoljnim vremenskim uvjetima i čestom kišom te nakon toga visokim temperaturama prva tri dana su se tretmani provodili upravo na mjestima žarišta – području Adice, Lušca, Budžaka i Priljeva, odnosno, području oko Vuke, starog korita Vuke i Bobotskog kanala, dok su se druga dva dana sa zemlje suzbijali komarci na području cijeloga grada, navodi se u priopćenju iz vukovarske Gradske uprave.

Za nastavak suzbijanja komaraca predviđeno je daljnje redovno provođenje larvicidnih te adulticidnih tretmana sa zemlje, a osigurana su i 2 tretmana iz zraka.

- Grad Vukovar je ove godine u svrhu tretiranja komaraca na području Vukovara izdvojio 164.000 eura iz proračunskih sredstava. Drugi iza nas, s tri puta manjim iznosom su Grad Vinkovci, koji su u tu svrhu izdvojili sa 52.000 eura, a tek onda idu gradovi koji su izdvojili oko 20.000 eura, pa čak i neki koji uopće nisu predvidjeli proračunska sredstva za tretiranje komaraca – rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, koji se osvrnuo i na pojedine općine.
- Osim Općina Stari Jankovci, Mikanovci i Vrbanja, koje su do 1. svibnja, izvršile jedan tretman, niti jedna druga od 26 općina u našoj županiji to nije učinila – rekao je Penava, konstatirajući da zato dolazi do efekta „prelijevanja”, nemogućnosti suzbijanja i pojačanih najezdi.

U priopćenju Grad Vukovar još navodi i da jednako kao i svake godine, uzimajući u obzir ozbiljnost ove problematike ulažu značajne napore i sredstva u njeno rješavanje. Upravo stoga, građane pozivaju na strpljenje i zahvaljuju im na razumijevanju, jer nažalost, kako navode, za valjani i potpuni učinak nije dovoljno tretiranje jednog područja, već i onih okolnih.

„Ukoliko se ukaže potreba, Grad Vukovar će u svrhu zaštite građana i omogućavanja normalnih uvjeta življenja pravovremeno uputiti apel za uključivanjem u proces suzbijanja komaraca i prema županijskoj te državnoj razini, što nije oklijevao činiti ni prethodnih godina.” - zaključuju u priopćenju.

Pročitano 341 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac