Ispiši ovu stranicu

Braniteljice proslavljaju svoj dan, u Vukovar ih došlo preko 400

Braniteljice proslavljaju svoj dan, u Vukovar ih došlo preko 400 Foto: Marija Molnar

 Dan je braniteljica Domovinskoga rata Republike Hrvatske koji se ove godine obilježava u Vukovaru. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast poginulima za domovinu, a vijence su položila izaslanstva udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Hrvatskoga sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske zajednice županija te Grada Vukovara.

- S nama je danas u Vukovaru preko 400 braniteljica iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon pandemije ponovno smo zajedno na Danu braniteljica Domovinskoga rata. Ovaj je susret i poruka našim mladim generacijama koje su budućnost Hrvatske za koju smo se borili. Na nama starijima je da prenosimo istinu o Domovinskom ratu jer ako je ne budemo prenosili bit će zaboravljena – istaknula je predsjednica udruge Braniteljice Domovinskog rata RH Svjetlana Dželalija Kovačić.

 

Braniteljice vijenac Marija Molnar 2023

U RATU IH JE BILO 23 TISUĆE

U Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 23 tisuće braniteljica što čini oko pet posto ukupnoga broja braniteljske populacije. Poginule su 183 braniteljice, a 33 se vode nestalima.

- Imamo kompletnu evidenciju oko postrojbi i statusa, borbenog i neborbenog sektora. Braniteljice su bile pripadnice svih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Najviše ih je bilo u pričuvnim postrojbama, ali i u gardijskim te zapovjedništvima, odnosno nema niti jedne ustrojstvene cjeline u kojima nije bilo žena. Nisu bile vojni obveznici i sve su u statusu dragovoljca. Raduje me da smo danas ovdje u Vukovaru kako bismo odali počast svim našim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljicama i braniteljima. Prilika je ovo i za iskazati im zahvalu i poštovanje za njihov doprinos i žrtvu kao i sve ono što su učinile u Domovinskom ratu zajedno s drugim hrvatskim braniteljima – istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Braniteljice akademija Marija Molnar 2023

 

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je braniteljicama njihov dan i zahvalio na hrabrosti i predanosti koje su iskazale u ratu kada se gradila hrvatska država.

- U Domovinski je rat bilo uključeno 23 tisuće žena i to je impresivna brojka koja se mora poštovati. Nakon rata su se kao žene, supruge, majke, bake, sestre s jednakom ljubavlju uključile u onaj najvažniji dio odnosno stvaranje obitelji i odgajanje novih generacija. Takav odnos prema ženama nastojimo razviti i u Hrvatskoj vojsci gdje je u ovom trenutku više od tri tisuće žena, odnosno više od 18 posto što je daleko iznad NATO standarda koji je oko 12 posto. Također, u Ministarstvu obrane i službama radi više od 50 posto žena – naglasio je ministar Banožić.

Nakon svete mise koja je služena u crkvi sv.Filipa i Jakova, braniteljice su razvile hrvatski stijeg dugačak nekoliko desetina metara i u mimohodu prošle središtem grada. U Hrvatskome domu Vukovar održana je svečana akademija, a nakon toga u dvorcu Eltz je upriličeno i zajedničko fotografiranje svih sudionica susreta te druženje.

 

Braniteljice akademija2 Marija Molnar 2023

Pročitano 407 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar